Blair betuigt steun aan ‘zwaargewicht’ Brown

De Britse koningin Elizabeth II (links), tijdens haar troonrede. Rechts premier Blair met in zijn kielzog vice-premier Prescott en minister Brown van Financiën. Foto’s AFP en AP Britain's Queen Elizabeth II delivers her speech in The House of Lords during the State Opening of Parliament in London, Wednesday, Nov. 15, 2006. Bold new laws to tackle the threats of climate change and terrorism were proposed Wednesday as Queen Elizabeth II read Prime Minister Tony Blair's final legislative program aloud in an opulent annual ceremony. (AP Photo/Arthur Edwards, Pool) Associated Press

De Britse premier Tony Blair heeft gisteren na de jaarlijkse troonrede van koningin Elizabeth vriend en vijand verrast met een steunbetuiging aan zijn rivaal, minister van Financiën Gordon Brown, als zijn opvolger.

Blair deed dat tijdens een debat in het Lagerhuis kort na het uitspreken van de troonrede, die volgens de meeste waarnemers nogal vaag was uitgevallen en niet getuigde van veel ambitie. Veel commentatoren weten dit aan het feit dat Blairs slagvaardigheid sterk is verminderd, omdat hij in september van dit jaar al heeft gezegd dat hij binnen een jaar opstapt.

Ook de Conservatieve leider David Cameron hekelde de „holle” toespraak, die Blair de vorstin gisterochtend had laten voorlezen. Volgens hem een passend bewijs van de karige nalatenschap van tien jaar Labour-bewind.

Daarop lanceerde de premier een aanval op Cameron zelf. „Bij de volgende verkiezingen zal het gaan tussen een vlieggewicht en een zwaargewicht”, aldus Blair. „En hoezeer hij [Cameron, red.] eerst ook in de ring mag ronddansen, op zeker moment zal hij binnen bereik van een grote stotende vuist komen. Hij zal zich niet staande kunnen houden, uit de ring worden gedragen, de vijfde Tory-leider die wordt weggedragen, terwijl een Labour-regering, die bezig is met een vierde termijn, nog overeind staat.”

De opmerking van Blair werd algemeen uitgelegd als een steunbetuiging aan Brown. De minister zag zichzelf kennelijk ook als ‘zwaargewicht’ en met een gulle glimlach complimenteerde hij Blair even later met een schouderklopje voor diens bijdrage.

De troonrede stond ditmaal vooral in het teken van de veiligheid. De regering kondigde aan de dreiging van het terrorisme het hoofd te willen bieden via nieuwe maatregelen. Het was echter niet direct duidelijk welke concrete plannen de regering in petto heeft. Veel kranten speculeerden erop dat de termijn, waarbinnen verdachten zonder aanklacht in hechtenis kunnen worden gehouden, wordt uitgebreid. Daarnaast wil de regering de controle op immigranten verscherpen.