‘Black Dahlia’ vergeet je al weer terwijl je er naar kijkt

The Black Dahlia Regie: Brian De Palma. Met: Scarlett Johansson, Josh Hartnett, Aaron Eckhart. In: 32 bioscopen. ** scene uit de film The Black Dahlia (2006) FOTO: Moonlight Films SMPSP

The Black Dahlia

Regie: Brian De Palma. Met: Scarlett Johansson, Josh Hartnett, Aaron Eckhart. In: 32 bioscopen. **

Waarschijnlijk zijn er langzamerhand meer retro film noirs gemaakt dan echte. The Black Dahlia is er een van Brian De Palma, een regisseur die zowel aardige als abominabele films op zijn naam heeft staan, zowel Dressed to Kill en Scarface als Snake Eyes en Femme Fatale. The Black Dahlia ziet er schitterend uit en bevat een aantal virtuoze shots, maar acteurs en verhaal zorgen er niet voor dat de film je lang bijblijft; tijdens het kijken lijk je hem al te vergeten. Misschien komt dat doordat wat er goed aan is al in zoveel andere films beter is geweest. The Black Dahlia gaat over het oplossen van de moord op een jonge starlet en/of prostituee en/of lesbienne die, gehuld in een zwarte jurk, gruwelijk verminkt gevonden wordt op een grasveldje in down town Los Angeles.

Josh Hartnett en Aaron Eckhart zien er allebei goed uit in wijde pakken en met gleufhoeden, maar worden ook weinig meer dan mannequins. Hetzelfde geldt helaas voor Scarlett Johansson, een actrice van wie je na Lost in Translation, Scoop et cetera meer zou verwachten dan dat twinsetjes en sigarettenpijpjes haar goed staan.

    • Bianca Stigter