Belgie

Dansen bij Janssens Elk jaar houdt de Antwerpse burgervader het altijd nog populaire ‘Bal van de burgemeester’. Dat dansen in de Scheldestad vroeger volksvermaak nummer één was, is te zien in het FotoMuseum. De expositie Populaire dans in Antwerpen toont mooie en nostalgische foto’s van heerlijk dansende paren in de vele prachtige danspaleizen die de stad rijk was. De Magic Palace, de Rubens, de Luna, de Neptune Palace, bijna vervlogen, 19de-eeuwse namen van schitterende gelegenheden met elk hun eigen, meer dan monumentale dansorgel. De wals en de polka maakten er furore, gevolgd door de uit verre en exotische streken overgewaaide tango en charleston. Langzaam maakten de ‘paleizen’ plaats voor dancings waar bigbands en jazzcombo’s optraden, tot ook die rond 1960 werden verdrongen door de rock-’n-roll.

Populaire dans in Antwerpen, FotoMuseum. Galerie, Waalse Kaai 47, Antwerpen, t/m 7 jan di t/m zo 10-18u. Inl 0032 32429300 & www.fotomuseum.be

Scheppende energie Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel belicht tijdens een India-festival met de grote tentoonstelling Tejas de scheppingskracht volgens de bekendste Indiase mythologieën. Zo’n 200 objecten, vooral indrukwekkende bronzen en stenen sculpturen, overspannen een periode van de tweede eeuw vóór tot de 15de eeuw na Christus. De scheppingsmythes zijn te volgen op een parcours door het museum, van het ontstaan tot de bloei van de boeddhistische, jainistische en hindoeïstische beeldhouwkunst. Vishnoe en Brahma, dansende Shiva’s en de mediterende Boeddha verbeelden prachtig de cyclisch terugkerende, scheppende energie. Tejas. Eeuwige energie.

1500 jaar Indische kunst, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, di t/m zo 10-18u (do tot 21u). Inl 0032 25078444 & www.bozar.be

En verder Week van de Smaak – evenementen rond eetcultuur, Vlaanderen, Hasselt, 16 t/m 25 nov. www.weekvandesmaak.be;