Bekender dan Beethoven

De bekendste ringtone is de standaard Nokia-tune.

De ‘componist’ is al bijna honderd jaar dood.

Francisco Tárrega, ‘componist’ van de Nokia-ringtone.

Je bent zoals je mobiele telefoon klinkt. Het aanbod van ringtones is inmiddels zo groot, dat je je er echt mee kunt onderscheiden, zoals ook de muzieksmaak van iemand veelzeggend is.

Daarom is het ook zo opmerkelijk dat veel mensen met een telefoon van Nokia nog altijd de Nokia-tune gebruiken. Dit aflopende, inmiddels wereldberoemde en evenzo irritante deuntje staat standaard ingesteld op alle Nokia-telefoons.

Zijn mensen lui? Of fantasieloos? Of weten ze niet hoe ze van ringtone kunnen veranderen? Waarschijnlijk is het een combinatie van alle drie. Maar onhandig is het zeker: zodra in de trein of op kantoor de bekende beltoon klinkt, grijpen velen voor de zoveelste keer tevergeefs naar hun gsm.

De componist van de tune kan het niet verweten worden; hij leeft al bijna honderd jaar niet meer. Francisco Tárrega (1852-1909) was één van de meest invloedrijke gitaristen aller tijden en wordt gezien als de grondlegger van de klassieke gitaarmuziek.

De Noktia-tune is een fragment uit zijn Gran Vals, een licht melancholisch muziekstuk. Het bekende melodietje klinkt slechts twee keer, helemaal aan het begin en aan het einde.

Tárrega zou eens moeten weten dat zijn compositie nu massaal uit onze mobieltjes schalt. Zou hij zich omdraaien in zijn graf? Of zou hij trots zijn dat zijn compositie populairder is geworden dan Ludwig van Beethovens Für Elise? Als ringtone weliswaar, maar toch.

Waarom heeft Nokia gekozen voor een fragment uit Tárrega’s Gran Vals? Volgens An Tips, verantwoordelijk voor marketing en communicatie van Nokia Benelux, werd Tárrega’s tune voor het eerst gebruikt begin jaren ’90, in een televisiereclame voor de Nokia 101 en 102. „In het spotje werd het gebruikt als rustige achtergrondmuziek. Maar omdat de reclame aansloeg, besloot Nokia het melodietje als standaard ringtone voor alle toestellen te gebruiken.”

En met succes. Nokia heeft zelfs een register trademark op de melodie, waardoor anderen er niet zomaar gebruik van mogen maken. Heeft het bedrijf ooit overwogen van standaard te verwisselen? „Nee”, zegt Tips volmondig. „Deze tune hoort bij Nokia, en dat zal zo blijven.”

Het is dus aan de telefooneigenaar zich te onderscheiden.

Luister naar de Nokia-tune op www.nrc.nl/bekend