Andere regels voor Turkije

Hans van Baalen Foto Roel Rozenburg DENHAAG:JAN 2002 VVD_kamerlid Hans van Baalen FOTO TWEEDE CAMERA. FOTO ROEL ROZENBURG Rozenburg, Roel

Lijsttrekker Mark Rutte van de VVD pleitte vorige week voor stopzetten van de EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije. VVD-Europawoordvoerder Hans van Baalen werd deze week benoemd tot Commandeur in de Orde van de Ster van Roemenië. De Roemeense president Traian Basescu bedankt hem hiermee voor zijn inspanningen Roemenië te laten toetreden tot de EU. Toch voldoen Roemenië en Bulgarije bij toetreding aanstaande januari niet aan alle EU-criteria. Er bestaan onder andere op het terrein van corruptiebestrijding nog flinke problemen. Turkse en Roemeense toetreding zijn twee verschillende kwesties, maar Van Baalen erkent dat voor Turkije ook andere regels gelden.

Van harte gefeliciteerd. Welke inspanningen voor Roemeense toetreding tot de Europese Unie hebt u geleverd?

„Al sinds begin jaren ’90 ben ik betrokken bij het democratiseringsproces in Oost-Europa. Onder andere als internationaal secretaris voor de VVD heb ik me ingezet voor diverse uitwisselingen. En samen met oud-koning Michael heb ik gestreefd naar NAVO-lidmaatschap van Roemenië. Wat betreft EU-toetreding ben ik altijd streng geweest. Zo streng dat vrienden in Oost-Europa wel eens zeiden: ‘beoordeel ons eens wat vriendelijker’.”

Toch voldoen Roemenië en Bulgarije lang niet aan alle EU-eisen.

„Het gaat erom of je in voldoende mate voldoet. Nederland heeft ook nog niet alle EU-wetgeving doorgevoerd. Het belangrijkste is de vraag of dat schadelijk is voor de andere landen. Als Roemeens vlees bijvoorbeeld niet aan EU-eisen voldoet, komt dat de rest van de Unie niet in. Dat is het extra strenge regime waaraan Roemenië en Bulgarije na toetreding worden onderworpen.”

Kan Turkije straks ook toetreden zonder aan alle eisen te voldoen?

„De Turken voldoen bij lange na niet aan de afspraken, dus moeten de onderhandelingen worden stopgezet. En ja, Turkije wordt strenger behandeld. Het is een groot land en een ander land. Als alle Turken hier naartoe komen, is dat anders. Er zijn 80 miljoen Turken.”

Bekijk de website van Hans van Baalen, met foto’s van andere onderscheidingen: www.hansvanbaalen.nl of 36633 naar 7585