7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

No. 33

Hilversum, Vaartweg 33. Telefoon (035) 621 45 56. Keuken open 12.00-15.00, 18.00-22.30, za-zo geen lunchCategorie: Hip

Tout Hilversum gaat bij No. 33 eten, waar chef-kok Kees van Ekris flink uitpakt. Heftige inrichting met rode muren, kroonluchters en zware velours gordijnen, dat een goed decor vormt voor zien en gezien worden. En natuurlijk voor het eten, dat verrassend goed is bereid met kwaliteitsproducten en vergezeld gaat van een prima wijnkaart. Yuppend Nederland mingelt in de lounge.

goed | Met een grote groep heb ik hier goed gegeten. Had het idee dat de bediening een beetje onderbezet was. Vooraf een marbre die goed van smaak was, daarna een heerlijke aardappel-truffelsoep met een coquille. De pièce met de geconfijte eendenbout was erg lekker. De kazen waren een teleurstelling, maar wellicht had ik een slecht – droog - stuk. (06-10-2006 S.T. te Amsterdam)

Uitstekend | Ontspannen, gezellig, met zeer attente bediening. We lieten ons deze keer verassen met het vijf gangen menu en werden niet teleurgesteld. Niet goedkoop maar wel de moeite waard.(26-06-2006 M. v. K. te Hilversum)

eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens

2 POËZIE

Poetry Slam Rotterdam

Rotterdam: Arminius. Tijd: 20.30u. Entree: 5 euro.Inl: www.arminius.nu

Tijdens de nieuwe editie van Poetry Slam Rotterdam zal de verse nationaal kampioen Krijn Peter Hesseling, optreden en het opnemen tegen Sven Ariaans (nationale winnaar van 2004) en de legendarische performer Christiaan Mooiweer. Poetry Slam is een overgewaaid fenomeen uit New York, waarbij dichters elkaar op het podium uitdagen. De presentatie is vanavond in handen van de WoordDansers. De visuals worden verzorgd door VJ Mattsaplast en soundbites door DJ Evol D en Rudy can’t Fail. De jury bestaat uit Harold de Boer, Rijn Vogelaar en Sander de Kramer.

3 MUZIEK & FILM

Global Village Festival 2006: The Women Edition

Amersfoort: Theater De Lieve Vrouw. Tijd: 20.30u. Res/inl: 033-4226555 & www.lievevrouw.nl

Van 16 t/m 19 november organiseert het Global Village Festival een speciale Women Edition met de vrouw in de hoofdrol. Speciaal voor het festival is een vrouwenformatie samengesteld onder leiding van Denise Jannah, bestaande uit Corrie van Binsbergen (gitaar), Ellister van der Molen (trompet), Sandra Sahupala (percussie), Mick Paauwe (bas) en Amina Figarova (piano). Als onderdeel van het filmprogramma wordt om 14.00 uur Maria Bethânia: Música é parfume (2005) van Georges Gachot vertoond.

4 SCHOENEN

In His Shoes

Amsterdam: Westergasfabriek. Kaarten veiling: 0900-3005000. Inl: www.janjansenshoes.com

Jan Jansen is 65 jaar en zit 45 jaar in het vak. Daarom wordt van 16 t/m 19 november in de Amsterdamse Westergasfabriek de overzichtstentoonstelling In His Shoes georganiseerd. Te zien zijn meer dan duizend ontwerpen van Jan Jansen, vanaf zijn eerste mannenschoen uit 1961. In februari 2007 wordt een deel van de collecties geveild door Christie’s. Openingstijden van de tentoonstelling: 16 nov 14.00-21.00 uur, 17 & 18 nov 11.00-17.00 uur, 19 nov 11.00-16.00 uur.

5 LEZING & FILM

Karakter ( 1997)

Enschede: Concordia Cinema. Lezing 19.30u, film 21.30u. Res: 053-4323304 (lezing), 053-4311089 (film).

Neerlandicus Gijs Ornée bespreekt de vergelijking tussen het boek Karakter van Ferdinand Bordewijk en de verfilming door Mike van Diem. In het boek neemt het psychologische element, de strijd tussen vader en zoon, een belangrijke plaats in. Hoe breng je dat over op film? Wat heeft de scenarioschrijver weggelaten? Erbij bedacht? Letterlijk overgenomen? Geparafraseerd? Aansluitend wordt om 21.30 uur de film vertoond.

6 BEELD & GELUID

Image & Sound festival

Den Haag: Filmhuis, zaal 5. Tijd: 20.30u. Toegang: 5 euro. Res: 070-3656030; www.filmhuisdenhaag.nl

Tot en met 2 december vindt in Zaal 5 de éénmalige terugkeer plaats van het Image & Sound festival uit de jaren tachtig. Onder de titel ‘Image & Sound Now’ worden aspecten belicht uit de audiovisuele wereld waarin wij nú leven. Vanavond opent het festival met de wereldpremière van De essentie van bewegend beeld bevindt zich tussen de oren van Michel Waisvisz. Microscopisch geluid door Christine Sehnaoui (altsaxofoon) en Waisvisz (live-electronica) met micro-fragmenten van de bewegingen van de danser/theatermaker Norberto Llopis Segarra.

7 ARCHITECTUUR

New Faces, New Attitudes

Maastricht: Wiebengahal, NAi. Lezing om 20.00u. Voertaal Engels. Inl/res: www.naimaastricht.nl

Vanavond geven twee belangrijke Europese avant-gardearchitecten een lezing in het kader van de tentoonstelling New Faces in European Architecture in het NAi Maastricht. De Deen Bjarke Ingels en de Nederlander Bjarne Mastenbroek delen hun persoonlijke visie op stedenbouwkundige vraagstukken van de toekomst. Elke tweede donderdag van de maand is het NAi Maastricht tot 21.00 uur geopend en vindt er een lezing plaats.