7 redenen om thuis te blijven

Beter dan het origineel?

1 Dvd

Octopus 5

Adviesprijs 19,99 euro

De schrik slaat toe bij het zien van de dvd-hoes met daarop de titel Octopus 5. Het zal toch niet waar zijn dat ze La Piovra nagesynchroniseerd hebben in het Engels? Dit blijkt gelukkig niet zo te zijn. Integendeel, zelfs de scènes die zich in New York afspelen zijn in het Italiaans. De tv-serie liep van 1984 tot en met 1999 en had tien delen.

In deel één tot en met vier speelt Michele Placido de fantastische rol van Corrado Cattani. Aan het begin van deze vijfde reeks (uit 1990) wordt hij door de maffia doodgeschoten. Zijn vriendin opperrechter Silvia Conti (Patricia Millardet) zweert hem niet te zullen rusten voor zij de daders achter slot en grendel zal hebben. Zij reist naar de Verenigde Staten waar zij in samenwerking met de politie van New York een maffiabaas arresteert. Deze noemt de namen van twee mannen die bij de moord op Cattani betrokken waren: Antonio Espinosa en Giovanni Linori.

David Licata (Vittorio Mezzogiorno) is de enige overlevende van een aanslag op een aantal rechercheurs, vijftien jaar geleden, die op bevel van deze Linori is gepleegd. Licata wordt overgehaald in de bende van Linori te infiltreren. Hij wordt de nieuwe held in de La Piovra reeks.

Het lukt tijdens het kijken nauwelijks pauze te nemen. Dat is lastig, want dit vijfde deel duurt al 525 minuten. De spanning, actie en dialogen zijn zo mooi dat je blijft kijken. (GJW)

2 geschiedenis

Andere tijden

Ned. 2, 20:55-21:30u.

Geschiedenismagazine gepresenteerd door Hans Goedkoop. Deze aflevering staat in het teken van de LPF tijdens het eerste kabinet Balkenende. Na de dood van de grote leider Pim Fortuyn kwamen 26 LPF’ers in de kamer. Het leidde vooral tot chaos. Bestuur, fractie en ministers ruzieden er een paar maanden lustig op los. De vooraanstaande LPF’ers vertellen openhartig over deze periode.

3 Serie

House

SBS 6, 21.30-22.30u.

Ziekenhuisserie met de Engelse acteur Hugh Laurie, voorbekend als komisch duo samen met Stephen Fry (A bit of Fry and Laurie) en als halve gare prins George in Blackadder. Als dr. Gregory House is hij inmiddels ook voor de Amerikanen geen onbekende meer. Hij speelt hierin een geniale, cynische maar zowel sociaal als lichamelijk enigszins gehandicapte dokter die jonge artsen het vak leert.

4 achtergronden

Met het oog op morgen

Radio 1, 23.07-00.02u.

Al dertig jaar lang vormt het programma op Radio 1 de vaste afsluiting van de dag. De zeven presentatoren hebben ieder een vaste dag waarin actualiteiten, interviews, achtergronden en muziek op kalme, vakkundige wijze aan elkaar worden gezet. Maar de grote kracht van het programma is zijn vaste stramien, afgesloten met het onvergetelijke ‘Gute Nacht Freunde’ van Reinhard Mey.

5 Film

The Thomas Crown Affair

Net 5, 20.30-22.40u.

Niet alle remakes zijn per definitie overbodig. De nieuwe versie van The Thomas Crown Affair uit 1968 is op sommige punten zelfs beter dan het origineel. Daarin beraamde de allerrijkste man van de wereld (Steve McQueen) uit verveling een ingenieuze bankoverval, en werd hij achtervolgd door de al even elegante en intelligente Faye Dunaway, premiejaagster voor de verzekering. Dunaway keert in de remake terug als psycholoog van de nieuwe Thomas Crown, gespeeld door – toen nog – James Bond-acteur Pierce Brosnan, die in Rene Russo een formidabele tegenstander treft als hij een Monet heeft gestolen uit het Metropolitan Museum. De kwestie van diefstal en verzekering is slechts een metafoor van de onderliggende vraag of sterke, onafhankelijke karakters zich wel aan elkaar kunnen overgeven. (AW)

6 Geuren

Parfumtube

Te koop in de parfumerie voor 25 euro per 20 ml of via www.puma.com

Puma Create is geen verftube, maar een parfumflacon. Tot in de kleinste details is deze glazen flacon een kopie van een verftube. Aan de bovenkant is hij wat ingedeukt alsof vingers erin genepen hebben en het metalen dopje is geribbeld aan de rand net als bij een echte tube. Puma wil met deze originele verpakking een ode brengen aan de creativiteit. Voor de jongens is de tube helblauw. De geur is helder en fruitig met ananas, pompelmoes, watermeloen, bergamot, sandelhout en appel. De tube voor de meisjes is roze. De geur is sexy en fris met aardbeien, vanille, amber, musk en aroma’s uit de Sri Lankaanse bossen. Het kledingmerk brengt – logischerwijs – niet zo vaak een parfum op de markt. Maar als het dat dan doet, mag het duidelijk gezien worden. (EB)

7 Beschermen

Black Bar Sunglasses

www.hardcore-supplies.nl, 14,95 euro

Roem en zonnebril, ze lijken onafscheidelijk. Voornamelijk omdat een zonnebril niet alleen een modeaccessoire is, maar ook de suggestie van anonimiteit wekt. Maar hoe groot en donker de glazen ook zijn, echt onherkenbaar ben je niet. Integendeel, je trekt vooral aandacht. Eigenlijk is het net als het verdachtenbalkje op foto’s van vermeende misdadigers. Dat bedachten ook de makers van de Black Bar Sunglasses. De zonnebril die eruit ziet als verdachtenbalkje is volgens hen uitermate geschikt om een belastende verklaring af te leggen voor de camera, maar ook om big brother te slim af te zijn als je meeloopt in een omstreden demonstratie. Maar het beste is nog wel lekker anoniem feesten. Want wie zo opzichtig zijn ogen verbergt, is óf beroemd, óf verdacht. En trekt dus aandacht. (LvdV)

7 Beschermen

Black Bar Sunglasses

www.hardcore-supplies.nl, 14,95 euro

Roem en zonnebril, ze lijken onafscheidelijk. Voornamelijk omdat een zonnebril niet alleen een modeaccessoire is, maar ook de suggestie van anonimiteit wekt. Maar hoe groot en donker de glazen ook zijn, echt onherkenbaar ben je niet. Integendeel, je trekt vooral aandacht. Eigenlijk is het net als het verdachtenbalkje op foto’s van vermeende misdadigers. Dat bedachten ook de makers van de Black Bar Sunglasses. De zonnebril die eruit ziet als verdachtenbalkje is volgens hen uitermate geschikt om een belastende verklaring af te leggen voor de camera, maar ook om big brother te slim af te zijn als je meeloopt in een omstreden demonstratie. Maar het beste is nog wel lekker anoniem feesten. Want wie zo opzichtig zijn ogen verbergt, is óf beroemd, óf verdacht. En trekt dus aandacht. (LvdV)

    • André Waardenburg
    • Leendert van der Valk
    • Gert-Jan Wondergem