Zalm noemt Balkenende ‘een bange premier’

Coalitiepartijen CDA en VVD hebben elkaar in de verkiezingscampagne voor het eerst hard aangevallen. Vice-premier Gerrit Zalm (VVD) zegt vandaag in de Volkskrant dat premier Balkenende (CDA) „een bange premier” is geworden.

CDA-leider en premier Balkenende nam gisteravond, op een campagnebijeenkomst in Assen, voor het eerst scherp afstand van de VVD. „Wij zijn socialer dan de VVD, laat ik dat ook maar eens zeggen. Zij willen uitkeringsgerechtigden op afstand zetten van de werkende mensen. Bovendien willen wij niet korten op ontwikkelingssamenwerking.”

Zalm meent dat Balkenende afstand neemt van het hervormingsbeleid van de afgelopen jaren en moeilijke beslissingen voor de toekomst uit de weg gaat. Daarmee is het huidige kabinetsbeleid tot inzet van de verkiezingen gemaakt. Zalm, vanochtend in een toespraak voor economen: „Er is leiderschap nodig dat durft te kiezen voor voortzetting van het hervormingsbeleid van dit kabinet. Het stelt mij teleur dat de lijsttrekker van het CDA, premier Balkenende, bang lijkt te zijn om die keuze te maken.”

Namens het CDA reageerde minister van Economische Zaken Joop Wijn op Zalms uitlatingen. Wijn vindt dat de VVD „hervormt om te hervormen”, zo zei hij tegen het ANP. Hij hekelde in dit verband de VVD-plannen om de uitkeringen de komende vier jaar niet meer te koppelen aan de loonstijging en om de maximale duur van de WW-uitkering te halveren. Wijn noemde de uitlating van Zalm over Balkenende „een persoonlijke aanval”, maar wilde er „niet te kleinzerig over doen”. Wijn: „Ik vond het niet Zalms sterkste nummer.” Eerder deze week omschreef VVD-leider Mark Rutte het CDA-verkiezingsprogramma als „67 pagina’s uitleggen dat je niets wil veranderen”.

Balkenende reageerde gisteren gekwetst op kritiek van de PvdA op de zorgplannen van het CDA. Tweede-Kamerlid Heemskerk (PvdA) noemde de plannen voor meer efficiency en marktwerking gisteren „bloedlink”, waarna hij de indruk wekte dat hij bedoelde dat er doden door kunnen vallen. Balkenende heeft hierover contact opgenomen met PvdA-leider Bos. Die nam de suggestie dat er doden zouden kunnen vallen terug.