www.nrc.nl

Arabische bloggers. Internetjournalist Marie-José Klaver schrijft in haar weblog over bloggers uit Arabische landen. „In de Washington Post staat een interessant artikel over jonge webloggers in Arabische landen die op internet een vrijheid vinden die offline niet bestaat. Scholieren en studenten in moslimlanden gebruiken hun weblogs om de censuur te omzeilen die voor de traditionele media geldt. Politieke weblogs kende de Arabische wereld al langer. Vaak worden deze geblokkeerd door de overheid zodat de mensen in het land ze niet kunnen lezen. Nieuw is dat jonge mensen open op blogs discussiëren over bijvoorbeeld religie en seks. Het aantal Arabische blogs groeit snel. In Saoedie-Arabië is het aantal blogs sinds begin dit jaar verdrievoudigd. Er zijn er nu 2.000. Ook voor de nieuwe generatie bloggers ligt de censuur t op de loer. Mensenrechtenorganisatie Reporters Without Borders (RSF) heeft net een zwarte lijst uitgebracht over de online censuur in verschillende landen. Dit jaar is ook Egypte aan de lijst toegevoegd. Op de foto staat de Iraanse weblogger Hossein Derakhshan.”

www.nrc.nl/klaver

Zeer korte films. Op 17 november start in Amsterdam the one minutes festival. Het thema van het festival, waarin filmpjes worden getoond van exact een minuut lang, is viewpoints on the world. Dit van oorsprong Nederlandse idee vindt inmiddels in de hele wereld navolging. Op 19 november worden in het Ketelhuis the one minutes awards, ook wel de ‘tommie awards’ genoemd, uitgereikt. De tien genomineerde filmpjes zijn de komende dagen te zien op op nrc.nl. Zie voor meer informatie over het dit jaarlijkse festival: www.theoneminutes.org

www.nrc.nl/media