Winterzon in Zweeds café

De Zweedse Malin Andersson (28, links) en Jenny Olofsson (30) ontbijten in het Light Café in Stockholm. De winters zijn in de Zweedse hoofdstad erg donker. In het Light Café is daarom alles wit. De gasten kunnen er ontbijten in hagelwitte stoelen en witte kleding – onder kunstmatig zonlicht. Op het donkerste moment van de winter is het in Stockholm licht van half tien ’s morgens tot half drie ’s middags. Voor de gemiddelde werknemer betekent dit dat hij in het donker naar zijn werk gaat en ook in het donker weer thuiskomt. Het lichaam heeft weinig kans om de dagelijkse behoefte aan zonlicht binnen te krijgen. Daardoor is de kans op een winterdepressie groter.

In Nederland heeft ongeveer 3 procent van de inwoners last van zo’n winterdepressie, zo blijkt uit onderzoek van de Winterdepressiepolikliniek van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Bij de meeste patiënten helpt lichttherapie goed. Zij voelen zich beter als ze een week lang drie kwartier per dag voor een speciale lamp gaan zitten.