Vaticaan tegen gezichtssluier

Het Vaticaan heeft gisteren voor het eerst een standpunt ingenomen in het debat over het dragen van gezichtssluiers door moslimvrouwen. „Gasten”, zo zei een hoge kardinaal, moeten de wetten van hun gastlanden volgen, dus ook een verbod op het bedekken van het gezicht.

Kardinaal Renato Martino, die binnen het Vaticaan verantwoordelijk is voor migratiekwesties, antwoordde op een vraag van een journalist tijdens de jaarlijkse perspresentatie van de boodschap van de paus over migrantenzaken.

Martino, die niet bekendstaat als een tegenstander van de islam, zei: „Landen moeten van gasten uit andere culturen verlangen dat ze de traditie, de symbolen, de cultuur, en de religie respecteren van het land waar ze willen gaan leven.” Volgens Martino geldt dit ook voor het verbod op gezichtssluiers. „Dat lijkt me elementair. Het is terecht dat lokale autoriteiten dit van immigranten vragen.”

De opmerking komt twee weken voor het eerste bezoek van paus Benedictus XVI aan een moslimland, Turkije, dat in Rome als zeer belangrijk en gevoelig wordt beschouwd, vooral nadat Benedictus onlangs een Byzantijnse keizer aanhaalde die de islam als gewelddadig en inhumaan omschreef. De paus heeft na de commotie die daarover ontstond spijt betuigd.

Volgens Vaticaan-watcher Gian Maria Vian durft het Vaticaan sinds het aantreden van Benedictus openlijker te spreken over de islam. „Men zegt nu wat men denkt.” Zowel progressieve als behoudende krachten binnen het Vaticaan vinden dat de islam zijn verleden (inclusief koranteksten) nog niet kritisch heeft heroverwogen, zoals de katholieke kerk wel zou hebben gedaan. Het uitgesproken karakter van de uitlatingen van het Vaticaan moet volgens Vian worden gezien „als een poging om juist redelijke moslims de hand te reiken” – de meerderheid die niets moet hebben van religieus gemotiveerd geweld.

De discussie over de gezichtssluier is de laatste maanden in diverse West-Europese landen opgelaaid. De Italiaanse premier Romano Prodi zei onlangs: „Je kunt je gezicht niet bedekken, je moet gezien kunnen worden. Dat is belangrijk voor de samenleving en voor de integratie.” In Groot-Brittannië is maandag een moslimadvocate die haar gezichtssluier weigerde af te doen tijdens een rechtszitting, van de zaak afgehaald.