Televisie Voorkeur

De documentaire The Ritchie Boys belicht joodse intellectuelen die toen de nazi’s aan de macht kwamen naar de VS vluchtten. Enkelen van hen, onder wie schilders en schrijvers, werden getraind in psychologische oorlogsvoering in Camp Ritchie (Maryland). In 1944 landden de Ritchie Boys (foto) in Normandië om Duitse gevangenen te verhoren. België 2 (Canvas), 22.40-23.35u.

Actualiteiten

Een vandaag. Rechtstreeks uit de aula van de Erasmus Universiteit in Rotterdam het lijsttrekkersdebat met Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA), Mark Rutte (VVD), Jan Marijnissen (SP), Femke Halsema (GroenLinks) en André Rouvoet (ChristenUnie). Met nog een week te gaan debatteren de lijsttrekkers over diverse thema’s waaronder de vergrijzing en het onderwijs. Aan het eind van de uitzending wordt bekendgemaakt welke politicus is uitgeroepen tot de beste debater. Na afloop van de uitzending gaat de discussie via internet verder: www.eenvandaag.nl. Ned.1, 18.20-19.20u.

Netwerk. Uit een enquête onder Nederlanders blijkt dat 85 procent vindt dat politici helderder en eenvoudiger zouden moeten formuleren. Samen met snellere en daadkrachtige besluitvorming zou dit moeten leiden tot een herstel van vertrouwen in overheid en politiek. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit het café Dudok in Den Haag beoordelen de kandidaat-Kamerleden Ton Elias (VVD) en Jan Schinkelshoek (CDA) en PvdA-campagneleider Michiel van Hulten het debat tussen de lijsttrekkers en de toon van de verkiezingen tot nu toe. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Inside 9/11: Zero hour. Onderzoekers, journalisten, overlevenden en regeringswoordvoerders praten over de aanslag op de WTC-torens in 2001 in New York. Met de laatste geluidsopnamen uit de gekaapte vliegtuigen. National Geographic, 21.00-22.00u.

Herald of Free Enterprise: The true story. Over de ramp met de veerboot Herald of Free Enterprise die op 6 maart 1987 zonk voor de kust van Zeebrugge. BBC1, 22.00-23.00u.

Die Kanzlerin. Reportage over het eerste regeringsjaar van bondskanselier Angela Merkel. ZDF, 22.10-22.55u.

Rätselhafte Heilung – Wunder an den Grenzen der Medizin. Over alternatieve geneeswijzen en de innerlijke kracht van de mens. ARD, 23.15-24.00u.

VPRO's import: With God on our side. Slot van een tweeluik over de rol van religie in de Amerikaanse politiek. Vanavond de religieuze biografie van George W. Bush, zijn midlifecrisis, de rol van zijn vader en de invloed van de evangelicalen na 11 september. Ned.2, 23.55-0.50u.

praatprogramma

Paul Rosenmöller en de lijsttrekkers. Slot van een serie waarin oud-politicus Paul Rosenmöller met lijsttrekkers naar bepaalde landen gaat. Vanavond is hij met Wouter Bos in Londen, de laatste standplaats van de PvdA-lijsttrekker voordat hij zijn baan bij Shell verruilde voor de Haagse politiek. Ook gaat hij op bezoek bij de Britse premier Tony Blair. Ned.2, 20.35-21.25u.

Pauw & Witteman. Vanavond met o.a. Linda de Mol over haar programma M/V dat ze met Beau van Erven Dorens gaat presenteren; de Amsterdamse burgemeester Job Cohen over de slechte resultaten van de PvdA in de peilingen en schrijver Hafid Bouazza over de door hem vertaalde bundel met erotische poëzie Om wat er nog komen moet. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Stemwijzer. Rechtstreeks verkiezingsprogramma waar kijkers aan de hand van de Stemwijzer tot een stemadvies kunnen komen. Kijkers kunnen per sms de stellingen beantwoorden en krijgen aan het eind van de uitzending hun persoonlijk stemadvies ge-sms’t. Ook doet een aantal bekende Nederlanders mee aan de test, onder wie journaliste Wouke van Scherrenburg, zanger Ernst Daniël Smid, zanger Gordon, royalty-reporter Peter van der Vorst en de schrijfsters Susan Smit en Naima El Bezaz. Ned.1, 20.30-22.10u.

Dossier 2300: Ruzie met je spieren. Over mensen die aan dystonia lijden, een spierziekte waarbij spieren een eigen leven gaan leiden. Zo kan het spasmes veroorzaken of bijvoorbeeld een trillend ooglid. RTL4, 22.55-23.55u.

ONE life: One kiss could kill him. Toby Ellis is één van de veertien baby’s wereldwijd die lijden aan het Ipex-syndroom. Zijn immuunsysteem kan hem niet beschermen tegen ziektes en hij leeft in een steriele luchtbel. Een beenmergtransplantatie zou hem kunnen redden, maar is nog niet gelukt. BBC1, 23.45-0.25u.

sport

Voetbal. Live verslag uit de Arena in Amsterdam van de vriendschappelijke interland tussen Nederland en Engeland. SBS6, 19.55-22.00u. & BBC1, 19.50-22.00u.