Televisie Film van de dag

Being John Malkovich. Poppenspeler Craig Schwartz (een heerlijk slonzige John Cusack, met vies lang haar) heeft per ongeluk een geheime gang ontdekt die regelrecht leidt naar de binnenkant van John Malkovich’ hersenpan. Wie er doorheen kruipt, kan precies 15 minuten in het bewustzijn van de acteur vertoeven. En valt daarna met een harde plof in de berm van een tolweg. Deze absurditeit is bedacht door scenarioschrijver Charlie Kaufman, wiens originaliteit uitstekend past in het Hollywoodsysteem, waar men liever werkt met bewezen succesformules. Kaufman heeft succes, dus hij mag blijven. Hij schreef ook de scenario's voor Adaptation en Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Kaufmans werk is niet alleen geestig, maar nodigt ook uit tot filosofische interpretaties. Wat is bewustzijn? In hoeverre staat iemands identiteit vast? John Malkovich speelt met verve zichzelf. (Spike Jonze, 1999, VS), België 2, 20.50-22.40u.

André Waardenburg