Stork moet Tabaksblat nog eens nalezen

Industrieconcern Stork kan zich opmaken voor een gevecht. Bijna 90 procent van de aandeelhouders die vorige maand aanwezig waren op een buitengewone aandeelhoudersvergadering, steunde het voorstel om het concern op te splitsen. Maar het bestuur van Stork wil toch vasthouden aan zijn bestaande conglomeraatstrategie.

Op grond van de Nederlandse regels op het gebied van ondernemingsbestuur is Stork niet verplicht om exact te doen wat de aandeelhouders willen. Het concern betoogt verbazingwekkend genoeg zelfs dat het zich houdt aan het voorschrift van de op vrijwilligheid gebaseerde code-Tabaksblat, die ondernemingen oproept naar hun aandeelhouders te luisteren. Storks president-commissaris Jan Kalff, een van de geestelijke vaders van de code, houdt er een merkwaardige definitie van ‘luisteren’ op na.

Maar dit hoeft niet het einde van het verhaal te zijn. Centaurus en Paulson, de twee speculatieve beleggers (hedgefondsen) die voorgaan in de strijd, beschikken op z’n minst over twee manieren waarop ze hun campagne kunnen voortzetten. Eén daarvan zou het wegsturen van de hele raad van commissarissen zijn, de andere het aanklagen van het bedrijf wegens wanbestuur.

Geen van beide opties is makkelijk. Hoewel beleggers de raad van commissarissen tot opstappen kunnen dwingen, is het een rechter die de nieuwe commissarissen benoemt, zodat ze dan wellicht nog steeds hun zin niet krijgen. Een juridisch gevecht over vermeend wanbestuur kan lang gaan duren en heel zwaar worden.

Maar omdat deze geschiedenis wel eens van het grootste belang zou kunnen zijn voor het vaststellen van de rechten van aandeelhouders van Nederlandse ondernemingen, zou het jammer als de strijd zou worden opgegeven.

Nicole Lee

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld