Partij Ad Bos mikt op 2 zetels

Ad Bos, klokkenluider in de bouwfraudezaak, in Den Haag op campagne voor zijn partij Ad Bos Collectief. Het ABC wil machtsmisbruik en corruptie bestrijden. Foto Roel Rozenburg Den Haag:15.11.6 Campagne van lijst 19, Ad Bos. © foto/Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Hij verwierf in 2001 landelijke bekendheid als klokkenluider van de bouwfraudeaffaire. Nu, vijf jaar na dato doet Ad Bos een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer als lijsttrekker van de politieke partij Ad Bos Collectief (ABC). Het ABC mikt op een à twee zetels.

De kosten van inschrijving bij de Kiesraad en de verkiezingscampagne zijn bijeen geschraapt bij vrienden en bekenden. Want het ‘klokkenluiden’ heeft Bos in zware financiële problemen gebracht.

De partij zegt te staan voor een betrouwbare overheid waarbij de burger centraal staat. Eenmaal gekozen zal voor Bos als fractievoorzitter de burger centraal staan en niet de partij, zo schrijft hij in zijn beginselprogramma. „Want in ons bestuurlijke barakkenkamp gaat het partijbelang boven de roep van de bevolking. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van de volksvertegenwoordiger.”

Het ABC wil dat politieke partijen hun ledenlijsten openbaar moeten maken. Leden van politieke partijen mogen vervolgens geen deel uitmaken van adviesorganen of de rechterlijke macht:

Het Ad Bos Collectief wil ‘hoge prioriteit’ geven aan onderzoek en bestrijding van machtsmisbruik, maatschappelijke misstanden, fraude en corruptie. Sociale voorzieningen moeten er alleen zijn voor mensen die het ‘echt nodig hebben’.