Overdracht van collectie Goudstikker formeel rond

De overdracht door de Nederlandse staat van 202 kunstwerken aan de erfgenamen van kunsthandelaar Goudstikker is vorige week formeel vastgelegd in een contract. De fysieke overdracht moet uiterlijk in april 2007 zijn voltooid.

Dat heeft het ministerie van OCW bekendgemaakt. In februari werd door het kabinet besloten dat 202 kunstwerken uit de Goudstikker-collectie terug moesten naar zijn erfgename Marie von Saher. Dat was na een advies van de Resitutiecommissie. Het gaat om de werken die in 1940 van Jacques Goudstikker waren en na de oorlog in bezit kwamen van het rijk.

Volgens de Amerikaanse advocaat van Von Saher, Lawrence Kaye, is Goudstikkers kleindochter verheugd dat het overdrachtscontract nu formeel getekend is. Er is volgens hem alle vertrouwen dat de kunstwerken ruim voor de uiterste datum ook daadwerkelijk in haar bezit zullen zijn. De afgelopen maanden zijn ze verzameld bij het Instituut Collectie Nederland in Rijswijk waar ze beschreven en reisklaar gemaakt worden.

Of een deel van de collectie in Nederland zal blijven is nog niet bekend. OCW wil niet zeggen of voor bijvoorbeeld Rivierlandschap met veerpontje van Salomon van Ruysdael, dat lang in het Rijksmuseum heeft gehangen, een beroep wordt gedaan op de wet behoud cultuurbezit, waardoor het in Nederland zou moeten blijven. Ook Kaye wil niets zeggen over wat de familie met de kunstwerken gaat doen. Beide partijen zeggen wel dat over dergelijke zaken „informeel” overleg wordt gevoerd.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Overdracht van collectie Goudstikker formeel rond (15 november, pagina 11) stond dat erfgename Marei von Saher de kleindochter is van kunsthandelaar Goudstikker. Zij is zijn schoondochter.