Oranje start met Seedorf in de basis als linkshalf

Met Clarence Seedorf als linkermiddenvelder begint het Nederlands voetbalelftal vanavond in Amsterdam aan de oefeninterland tegen Engeland. Afgaande op de laatste training van Oranje voor het duel met de Britten maakt de dertigjarige middenvelder na dertig interlands afwezigheid zijn rentree in de hoofdmacht van Oranje.

Rafael van der Vaart begint op de rechterflank. Hij krijgt een vrije rol en moet regelmatig vlak achter Dirk Kuijt verschijnen, die vermoedelijk in het centrum van de aanval speelt. De spits van Liverpool krijgt de voorkeur boven Klaas Jan Huntelaar. Urby Emanuelson vervangt de geblesseerde Giovanni van Bronckhorst als linksback.

John Heitinga is gistermiddag als twintigste international toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal. De verdediger van Ajax dankt zijn late uitverkiezing aan een blessure van Joris Mathijsen. „Mathijsen kreeg een tik op zijn neus”, lichtte Van Basten toe. „De neus was niet gebroken maar is wel in het ziekenhuis recht gezet. Joris kan wel spelen tegen de Engelsen. Voor de zekerheid hebben we Heitinga opgeroepen.”

Omdat Van Basten nog maar de beschikking heeft over zeventien spelers en twee doelmannen, nodigde hij gisteren twee A-junioren van Ajax uit om mee te trainen. Door de jeugdspelers Vurnon Anita en John Goossens bij de groep te halen, kon de bondscoach in de Arena een volwaardig partijspelletje laten spelen.

Na afloop van de training legde de bondscoach uit waarom hij na dertig interlands toch de weg vrij heeft gemaakt voor de terugkeer van Seedorf in Oranje. Het charmeoffensief van de middenvelder op tv heeft hem niet van zijn geloof doen vallen. „Dan had ik Seedorf direct opgeroepen en niet als vervanger van Wesley Sneijder geselecteerd”, legde hij uit. „Ik zie Seedorf als creatieve middenvelder. Zo zie ik Van der Vaart en Sneijder ook. Ik heb geen behoefte aan drie spelers van hetzelfde type. Twee is genoeg.”

Maar Sneijder en Van der Vaart ontbraken de laatste tweeënhalf jaar toch wel eens vaker bij Oranje? „Dat klopt”, erkende de bondscoach. „Maar toen hebben we ander spelers opgeroepen. Die jongens hebben niet gebracht wat ze moesten brengen”, doelde de bondscoach op voetballers als Theo Janssen en Nicky Hofs. „Daarom krijgt Clarence nu de kans. Ik hoop dat hij het goed doet. Dat is goed voor hem en voor ons. Hij is een aardige nette jongen.” (ANP)