Nee, nooit meer zo’n ellendige creditcard

In café Eigen Schuld in Utrecht viert Maarten Steendam (27) vanavond dat hij vrij van schulden is. Drie jaar geleden stond de journalist van RTV Utrecht nog 18.000 euro in het rood. Onder het pseudoniem Schuldige hield Steendam een weblog bij over het aflossen van zijn leningen. De teksten van dat blog zijn gebundeld in het boek Jong en schuldig (Van Gennep, € 8,90), dat vandaag verschijnt.

Je bent jong en je wilt wat?

„Ja, als kind kon ik al niet met geld omgaan. Ik stond altijd rood, had altijd leninkjes. Toen ik zes jaar geleden een creditcard nam en een doorlopend krediet, ging het van kwaad tot erger. Ik gaf het uit aan alles wat ik hebben wilde, leuke dingen als een auto, meisjes, uitgaan en eten.”

Hoe dichtte u het gat in uw hand?

„Drie jaar geleden wilden de banken me niet langer krediet geven. Opeens kwam het besef dat ik in de penarie zat. Dat ik nooit een huis zou kunnen kopen. Of trouwen. Of kinderen krijgen. Toen besloot ik om mijn schuld te gaan aflossen. Als stok achter de deur ben ik van mijn reis uit het rood een weblog gaan bijhouden.”

Hielp dat?

„Enorm. Ik heb 4.000 reacties gehad, en maar één negatieve. Van iemand die me voor domoor uitschold. Waarom dat blog zo succesvol was? Veel mensen hebben hetzelfde probleem als ik. Maar hardop over je geldzorgen praten, daar rust een taboe op.”

En nu?

„Het voelt licht. Op mijn spaarrekening staat 29,97 euro. Ik ga rente kríjgen in plaats van betalen. En ik kan weer met vakantie. En kleren kopen en een nieuwe wasmachine. Nee, niemand hoeft bang te zijn dat ik weer te veel geld uitgeef. Voor mij geen creditcard meer, ik heb mijn lesje wel geleerd.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens