‘Nederland bij de winnaars’

Minister Glos betreurt de recente Duitse stroomstoring, maar waarschuwt: ‘Dit kan overal gebeuren’.

Duitsland komt met een EU-actieplan voor energie.

Michael Glos German Economy Minister Michael Glos smiles as he presents the German economy forecast during a news conference in Berlin October 20, 2006. The German government has revised up its growth forecasts for this year and next and now expects the economy to expand by 2.3 percent in 2006 and 1.4 percent in 2007, the Economy Ministry said on Friday. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY) REUTERS

„Of er een ‘stroomoorlog’ dreigt met Nederland? Welnee. Integendeel. Duitsland en Nederland moeten de hechte samenwerking intensiveren die er al is op het gebied van de energievoorziening.” Dit zegt Michael Glos, de Duitse minister van Economische Zaken en Technologie.

„Juist omdat we een goed vangnet hebben ontwikkeld, zijn we vorige week, toen er in Duitsland een stroomuitval ontstond, in heel Europa godzijdank ontsnapt aan een complete blackout. Toch zijn er flinke investeringen nodig in het Europese energienetwerk om de stroomvoorziening permanent te garanderen, een groter aanbod te genereren en lagere prijzen te bewerkstelligen. Daarom wil Duitsland als het op 1 januari 2007 EU-voorzitter wordt, een actieplan voor energie opstellen.”

Begin deze week was Glos in Den Haag om het honderdjarig jubileum te vieren van de Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel. Tijdens de lunch met zijn Nederlandse ambtscollega Joop Wijn, was energie een belangrijk gespreksonderwerp. Want de stroomstoring van ruim een week geleden, die er toe leidde dat miljoenen Europeanen – ook in Eindhoven en Tilburg – plotseling in het donker zaten, heeft voor de nodige onrust gezorgd.

Hoe betrouwbaar is Duitsland nog als leverancier van energie?

Glos: „Wij betreuren het zeer, dat de storing in Duitsland is veroorzaakt. De uitval had echter overal kunnen optreden. We zijn druk bezig de oorzaken op te sporen. Daarna beslissen we wat nodig is om herhaling te voorkomen. Het is in ieder geval verkeerd om uit dit ene geval conclusies te trekken over de algehele kwaliteit van de Duitse stroomvoorziening.

„De veiligheid van de Duitse stroomvoorziening is heel hoog vergeleken met die in Europa. Met Nederland werken we nauw en effectief samen. Nederland importeert een wezenlijk deel van zijn stroom uit de Bondsrepubliek. Met Frankrijk, België en Luxemburg werken we er intensief aan om het onderlinge netmanagement beter te coördineren.’’

De Bondsrepubliek wil zich tijdens het voorzitterschap van de EU vanaf 1 januari inzetten voor een Europees energiebeleid. Hoe moet dat eruit zien?

„We hebben verschillende leveranciers nodig, vooral bij aardgas. We willen niet dat Europa eenzijdig afhankelijk wordt van Rusland. Ook Noorwegen stelt gas ter beschikking.

„Op de stroommarkt willen we eveneens meer concurrentie. De interne markt voor energie moet eindelijk gaan functioneren. Dat betekent minder obstakels bij de grensoverschrijdende handel. En vergeet de atoomenergie niet, maar dat is in Duitsland een heikel onderwerp.

Moeten Europese burgers bang zijn voor deelname van Russische investeerders in Europese energiebedrijven?

„Er is geen reden om bang te zijn. De globalisering leidt nu eenmaal ook tot internationale vervlechting van bedrijven. We kunnen Russische ondernemers niet uitsluiten van dit proces. Ons probleem is eerder, dat Rusland te weinig doet om strategische sectoren en bedrijven te openen voor buitenlandse investeerders.”

Kunt u de eurosceptische Nederlanders nog moed inpraten?

„Na jullie verkiezingen gaat het vast beter. Eigenlijk kent de europeanisering meer winnaars dan verliezers. Ook de Nederlanders zijn winnaars, zeker als sterk handelsland dat is aangewezen op een vrije markt. Juist dat kan niet functioneren zonder het gemeenschappelijke Europa.’’

    • Michèle de Waard