Mogelijk heruitgave van blad Hollands Diep

De Weekbladpers Groep (WPG) is van plan het cultureel-literaire tijdschrift Hollands Diep, dat bijna dertig jaar geleden werd opgeheven, nieuw leven in te blazen. Initiator en beoogd hoofdredacteur van de heruitgave is Robbert Ammerlaan, nu directeur van uitgeverij De Bezige Bij (onderdeel van de WPG).

„Wij zijn serieus bezig met een uitgeefplan”, bevestigt WPG-directeur P. de Jong. „Dat heeft een hoog ambitieniveau en vereist een stevige investering.” De WPG-directeur verwacht nog dit jaar een definitieve beslissing te nemen over de heruitgave. Als die positief uitvalt, verschijnt het blad in de eerste helft van 2007. Hollands Diep zal, anders dan dertig jaar geleden, niet eens in de veertien dagen maar in een lagere frequentie verschijnen. De Jong: „Zo’n tijdschrift wordt gemaakt voor een beperkte doelgroep. Daar stemmen we ook de frequentie op af. Hollands Diep wordt niet een kopie van wat het vroeger was, maar wel een cultureel tijdschrift.”

Hollands Diep verscheen tussen 1975 en 1977 onder leiding van hoofdredacteur Max van Rooy. Het tijdschrift verwierf faam door de medewerking van gevestigde auteurs als Mulisch, Reve en Hermans, naast jonge auteurs als Boudewijn Büch. Hollands Diep publiceerde een aantal legendarisch geworden literaire dubbelgesprekken.