Minister Verdonk werpt zich op als vice-premier

Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenbeleid, VVD) gaat er vanuit dat ze vice-premier wordt als haar partij na de Tweede Kamerverkiezingen weer in het kabinet komt met het CDA. Ze houdt tevens de optie open om in een volgende periode opnieuw te proberen leider van de VVD te worden.

Verdonk, nummer twee op de VVD-lijst, zet in op meerdere portefeuilles zoals verkeer, onderwijs, zorg of veiligheid, zei ze in een gesprek met BNR Nieuwsradio. Verdonk: „Mark Rutte wordt fractievoorzitter en ik vice-fractievoorzitter als we niet gaan meeregeren. Als we wel gaan meeregeren ga ik er vanuit dat ik vice-premier wordt.”

VVD-leider Rutte reageerde gereserveerd. „Rita Verdonk als vice-premier is zeker een interessante optie, maar we moeten eerst de verkiezingen winnen. Daarna moeten we in het kabinet komen en pas dan is het moment aangebroken dat ik beslis wie de VVD vice-premier wordt.”

Verdonk werd op een VVD-bijeenkomst in Leiden gevraagd of ze „alstublieft de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden”. Verdonk: „Ik heb het gezegd in de lijsttrekkerstrijd met Mark Rutte, dat ik het wilde. Maar de kans daarop is nu heel klein, gezien de peilingen.”

Enkele VVD-leden willen dat de partij Verdonk nu al als kandidaat naar voren schuift. Rutte heeft aangekondigd hoe dan ook in de Kamer te zullen blijven na 22 november. Dat biedt volgens de leden de ruimte om Verdonk nu al te positioneren. Zo zou de VVD de drie extra zetels kunnen binnenhalen die volgens opiniepeiler Maurice de Hond voor het oprapen liggen als Verdonk lijsttrekker was geweest.