La bella vita

De keukentafel volgeladen met antipasti, brood en wijn. Wij eromheen met geen ander doel voor die dag dan een hapje eten en een slokje drinken. Af en toe komt een van onze vijf kinderen voor een olijf of een soepstengel met salami. We filosoferen wat over het verschil tussen limoncello mét en zonder citroenschil en over de optimale doorlooptijd van een espresso. Op zondagmiddagen bij de Cappellano’s is het leven altijd mooi.

Soms spreken we niet bij Fabio en Angela thuis af, maar in hun Delftse winkel. Staan we uren te borrelen tussen de gerijpte hammen en kazen, de citroenen uit Amalfi en truffels uit Umbrië. Ik wil alles proeven en weten. En ik ken niemand die zoveel kan vertellen over de Italiaanse keuken als Fabio.

„Wat zijn dit?”, vroeg ik laatst, in mijn hand een zakje beige-groene kiezelsteentjes. „Lenticchie di Castelluccio”, zei hij terwijl hij het zakje van mij overnam en ermee naar het winkelkeukentje liep, waar hij ze afspoelde en in de week zette. „Linzen uit Castelluccio, een dorpje in de Abruzzen. Ze hebben een bijzonder delicate smaak en worden gezien als de beste van Italië. Ik zal er een soep van koken, kun je ze meteen proeven.”

voor 4 personen:

500 g (Castelluccio) linzen

2 uien, gehalveerd

2 - 3 winterwortels, in grove stukken

2 stengels bleekselderij, in grove stukken

2 - 3 laurierbladeren

voor de soffrito:

3 eetlepels olijfolie

1 ui, fijngehakt

100 g pancetta, kleingesneden

snuf peperoncino

1 winterwortel, in blokjes

1 stengel bleekselderij, in boogjes gesneden

½ glas witte wijn

verder:

extra vergine olijfolie

1 cotechino (te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels) of rookworst

Spoel de linzen af en week ze, samen met de ui, winterwortel, bleekselderij en laurier 30 minuten in koud water. Breng de linzen met weekwater aan de kook en kook ze in ongeveer 25 minuten gaar. Voeg pas de laatste 5 minuten zout toe, anders blijven de schilletjes taai.

Maak de soffrito: verhit de olijfolie en fruit hierin ui, pancetta, peperoncino, winterwortel en bleekselderij. Blus na 5 minuten af met wijn. Voeg nu telkens een flinke schep gekookte linzen met kookvocht toe. Houd daarbij de stukken ui, wortel, selderij en laurier apart. Voeg in totaal tweederde van de linzen toe. Laat dit alles 5 minuten stoven en pureer met een staafmixer tot een dikke soep. Voeg eventueel wat extra water toe, maar vooral niet te veel. Wel de cotechino of rookworst zoals aangegeven op de verpakking.

Schep eerst de soep in diepe borden en schep in het midden de resterende linzen inclusief groente. Maal er royaal zwarte peper over, bedruppel elk bord met een eetlepel olijfolie en verdeel er de worst over.

Serveer met (oud) brood en een glas van de Sangiovese of Montepulciano-druif.

Dit recept uitgeprobeerd? Laat weten of het smaakte op www.nrc.nl/kokenetc