KWEEAPPEL- CRUMBLE

Voor een vorm van 20-22 cm:5 kwee-appels60 gram suiker + 3 eetlepels½ citroen, uitgeperst15 gram donkere pitloze rozijnen (Turkse winkels)50 gram volkorenmeel2 theelepels gemalen kardemom50 gram ijskoude roomboter10-12 geblancheerde amandelenpijlwortelpoeder of aardappelmeelkirsch (facultatief)

Kweeën dragen deze herfst uitbundig veel vruchten. Zozeer zelfs dat sommige kweebezitters in mijn vriendenkring mij ruim voorzien van een klein deel van hun oogst waarmee ik dagen zoet ben. Kweeappels zijn iets kleiner dat kweeperen en daadwerkelijk appelvormig; maar ze zijn even geurig en delicaat van smaak als kweeperen. Beide vruchten lenen zich voor veel verschillende toepassingen en de simpelste daarvan is om er gewoon compote van te koken. Met een deel van de compote van mijn kweeappels maakte ik ter afwisseling een crumble en dat viel in goede aarde. Bereiding: Schil de kweeappels, snijd ze in vieren, doe de partjes met 3-4 eetlepels suiker en het citroensap in een pan en dek de vruchten toe met koud water. Breng aan de kook en laat ze in gesloten pan op laag vuur 45 minuten koken. Schep de partjes kweeappel (die nog enige stevigheid moeten bezitten) met een schuimspaan uit de pan en laat ze even bekoelen. Laat de rozijnen in die tijd even wellen in het kookvocht van de kweeën op een laag vuur. Snijd intussen voorzichtig het harde klokhuis weg uit de parten kweeappel en halveer de parten overlangs. Doe de vruchten samen met de gewelde rozijnen en 2-3 eetlepels van het kookvocht in de pie-vorm en leg de amandelen tussen de vruchten. Vermeng volkorenmeel, 60 gram suiker, zout en kardemompoeder met elkaar in een ruime kom. Snijd met een deegkruimer de koude boter erdoor tot een fijnkruimig deegmengsel is verkregen. Strooi dit over de vruchten en bak de crumble 35-40 minuten in een voorverwarmde (200 graden) oven. Roer een tweetal eetlepels pijlwortelpoeder of aardappelmeel met wat koud water tot een papje en roer dit bij kleine beetjes tegelijk door het kokende stoofvocht van de kweeappels tot een lichtgebonden kweeënsaus is verkregen. Breng de kweeënsaus op smaak met suiker en een drupje kirsch.

Florine Boucher