‘Je wordt voor vol aangezien’

Iris van den Berg Foto Jørgen Krielen Amsterdam 13-11-2006/Iris van den Berg, persoonlijk assistent van Ayaan Hirsi Ali Krielen, Jorgen

Naam: Iris van den BergLeeftijd: 28 jaarOude baan: persoonlijk assistent van Ayaan Hirsi AliNieuwe baan: security project manager bij telecomconcern BT

Hoe ben je de assistent van Ayaan Hirsi Ali geworden?

„Ik hoorde via via dat deze functie vrijkwam. Ik was 25 en nog bezig met het schrijven van mijn scriptie voor de studie bedrijfskunde, maar heb toch gesolliciteerd. Bij de ontmoeting was er direct een klik. Het was een prettig gesprek. Ze vond het fijn dat ik goed kon luisteren. Ik vulde haar aan, want zij is niet altijd even gestructureerd en ik vind het leuk om dingen te regelen. Dat was ook mijn werk als assistent: ik organiseerde haar leven. Samen met haar runde ik 2,5 jaar het kantoor Ayaan Hirsi Ali. Ik hielp met het voorbereiden van het Kamerwerk, ik ging mee op reis en ik deed het agendawerk. Dat was belangrijk, omdat haar beveiligers ten allen tijde op de hoogte moesten zijn waar zij zich bevond. Bovendien sprak het haar aan dat ik al wat van de wereld had gezien. Ik heb een jaar in Spanje als au pair gewerkt en tijdens mijn studie heb ik acht maanden in Stellenbosch, Zuid-Afrika gestudeerd. Ik kreeg een jaarcontract, maar dat zette Ayaan al na twee maanden om in een contract voor onbepaalde tijd, om aan te geven dat ze tevreden was.”

Verlieten jullie samen Den Haag?

„Toevallig wel. Ik wist al eerder dat ik iets anders wilde. Ik heb veel geleerd bij haar, maar ik kon me niet verder ontwikkelen zoals ik zou willen. Ik wil uiteindelijk een leidinggevende functie. Ik deed alles al, meer zat er niet in. Ik beschouwde deze baan ook als zijstap. Ik solliciteerde omdat ik een baan zocht en omdat ik Ayaan een heel interessante vrouw vond en vind. Maar de balans werk-privé was vrij scheef. Haar leven ging 24 uur per dag door, dus mijn werk ook.”

Waarom koos je voor BT?

„Het graduate programme waar ik in zit, vind ik erg goed. Je wordt voor vol aangezien en er wordt in je geïnvesteerd. Hard werken hoort erbij, maar een goed leven ook. De balans is beter. Ook kan ik me ontwikkelen in de richting die ik wil. Ik hou me bezig met de beveiliging van informatie bij BT intern. Hierdoor kunnen we klanten, zoals Unilever en Philips, beveiligde bedrijfsnetwerken garanderen. Organiseren doe ik veel, net als bij Ayaan. En bij dit internationale bedrijf heb je internationale carrièremogelijkheden. Ik ben in de twee maanden dat ik hier werk, al drie weken naar het buitenland geweest. Het grote verschil is dat ik eerst bezig was met de vraag: hoe breng je de boodschap inhoudelijk over? Terwijl hier bij BT de vraag ‘hoe breng je de boodschap fysiek over’ centraal staat.”

Marleen Luijt