Internet Voorkeur

Kunstcollecties. Onderzoekers van de UvA en de VU in Amsterdam hebben, in samenwerking met Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) en het Instituut Collectie Nederland (ICN), een programma ontwikkeld dat het mogelijk maakt kunstcollecties ‘intelligenter’ te doorzoeken met zoek- en informatievragen. Dat maakt het mogelijk online collecties van musea in binnen- en buitenland exacter te bekijken en vergelijken. Bijvoorbeeld een vraag naar ‘Picasso’ onderscheidt afzonderlijke categorieën: er kan worden gezocht naar objecten gemaakt door Picasso uit verschillende periodes of materialen, naar schilderijen waarop de kunstenaar zelf is afgebeeld of naar gerelateerde werken gemaakt door andere kubistische kunstenaars. Wie ‘Parijs’ intikt, kan kiezen uit kunstwerken die deze stad als onderwerp van een kunstwerk hebben en werk dat in Parijs is gemaakt. Voor kunsthistorici, maar ook voor kunstliefhebbers, is deze zoekmachine een mooi instrument om te zoeken naar kunstwerken op naam, datum van herkomst, stijl, verwantschap, soort van afbeelding en tijdgenoten. Dit door de overheid gefinancieerde MultimediaN e-culture project won onlangs de eerste prijs op de 5th International Semantic Web Conference in Athens (Georgia, USA).

http://e-culture.multimedian.nl/demo/search