Indruk van een draai

In verkiezingstijd geven politici vaak een draai aan onderwerpen: ‘spin’. „Gaan er doden vallen?”

Hoe begon het?

Middenin een kabbelende persconferentie over de PvdA-campagne begon Tweede-Kamerlid Frank Heemskerk (PvdA) over het CDA-plan om zorginstellingen efficiënter te laten werken. Heemskerk – „ik word door Arts & Auto genoemd als de nieuwe minister van Volksgezondheid” – noemde de combinatie van besparingen en meer marktwerking in de zorg „bloedlink”. Ziekenhuizen zouden zich wel twee keer bedenken om iemand te behandelen die veel geld kost.

Niemand leek acht te slaan op deze opmerking. Het ging alweer over andere dingen, zoals de bureaucratie. Totdat een verslaggever van RTL Nieuws opveerde. „Bloedlink? U bedoelt dat er doden vallen?” Heemskerk kwam er niet echt uit, maar hij ontkende het niet. „Bloedlink, ja”, zei hij. Een half uur later nam het ANP de „doden in de zorg” over.

Hoe reageerde het CDA?

Premier en lijsttrekker Jan Peter Balkenende nam de kwestie hoog op. Hij belde PvdA-leider Wouter Bos en eiste excuses. Bos nam zijn telefoon niet aan. Op campagne in Hoogeveen zei hij: „Dit is niet de manier waarop wij het debat moeten voeren.” Bos belde Balkenende terug en sprak diens voicemail in. Hij is het met Balkenende eens dat het te ver gaat te zeggen dat er door CDA-plannen doden vallen.

Wat is het gevolg?

Het CDA heeft een halve verspreking van een PvdA’er handig uitgebuit. Doordat Bos wel moest zeggen dat de PvdA het CDA natuurlijk niet verwijt dat er doden zullen vallen als hun plannen doorgaan, leek de indruk van een ‘draai’ gewekt en daar heeft het PvdA-campagneteam een hekel aan. Ironisch genoeg deed Heemskerk zijn uitspraak juist in een persconferentie over de campagnestrategie. Bos moest „bakzeil” halen, aldus De Telegraaf. „Het blijft kwakkelen met de PvdA-verkiezingscampagne.” (GV)

Bijdragen van Harm van den Berg en Guus Valk.