Huisartsen: spreekuur in de avond

Huisartsen vinden dat ze in de avonduren zelf spreekuur moeten gaan houden als blijkt dat patiënten dat willen. Twee derde van de patiënten zegt daarvan gebruik te zullen maken.

Dit blijkt uit onderzoek van TNS-Nipo voor de wetenschappelijke vereniging van huisartsen NHG naar de relatie tussen huisartsen en patiënten. In 1999 gaf 79 procent van de huisartsen nog aan een avondspreekuur „zo lang mogelijk tegen te houden”, als zou blijken dat patiënten dat willen. Huisartsen zijn nu bereikbaar tot hooguit zes uur. In de avond kunnen patiënten terecht bij een waarnemer.

Veel mensen vinden dat hun eigen hulpverleners ook buiten kantooruren bereikbaar zouden moeten zijn voor afspraken, blijkt uit eerdere onderzoeken. Onder meer in delen van Limburg en Utrecht experimenteren huisartsen al met een avondspreekuur. In Utrecht bleken patiënten in een achterstandswijk er nauwelijks gebruik van te maken, maar in een nieuwbouwwijk wel.

Een woordvoerder van de huisartsenvereniging LHV zegt: „Als huisartsen en patiënten dit een goede zaak vinden, waarom zou je er dan niet aan beginnen?” Wel zouden er volgens hem aparte tarieven voor moeten komen. Voor een volwaardig spreekuur ’s avonds dient ook ondersteunend personeel aanwezig te zijn. Ook zouden bijvoorbeeld fysiotherapeuten of laboratoria voor overleg bereikbaar moeten zijn.

spreekuur:pagina 3