Honkbal: Nederland verslaat Z-Korea

De Nederlandse honkbalploeg heeft voor het eerst in de historie de halve finales bereikt van de Intercontinental Cup. De selectie van bondscoach Robert Eenhoorn bereikte deze mijlpaal door vandaag in het Taiwanese Taichung de honkballers van Zuid-Korea met 13-2 te verslaan. Het was de vierde zege in zes wedstrijden voor Nederland, genoeg om zeker te zijn van een plek bij de laatste vier.

Nederland doet voor de vijfde keer mee aan de Intercontinental Cup. Een vierde plaats in 1983 was het beste resultaat, maar destijds was de opzet van het toernooi anders. De formatie van Eenhoorn treft morgen in de zevende speelronde Australië. De uitkomst van dat duel bepaalt tegen wie Nederland speelt in de halve finale: Japan of negenvoudig winnaar Cuba.

In de derde inning stelde Nederland eigenlijk de overwinning op Zuid-Korea al zeker. Zeven punten scoorde het team in zijn slagbeurt. Ivanon Coffie sloeg in de zesde inning zijn tweede homerun van het toernooi. In de achtste inning voegde Oranje nog eens vier punten toe aan het totaal, waarmee de wedstrijd meteen ten einde was. Diegomar Markwell was de eerste vijf innings pitcher; hij gooide drie keer drie slag en kreeg zes honkslagen tegen. Nick Stuifbergen stond de laatste drie innings op de heuvel.

De Amerikaanse honkbalclub Boston Red Sox heeft vandaag het recht verworven te onderhandelen met de Japanse pitcher Daisuke Matsuzaka, op 26-jarige leeftijd al een legende in eigen land. Boston betaalde 51 miljoen dollar (bijna 40 miljoen euro), aan zijn club, het Japanse Seibu Lions, om met hem te mogen onderhandelen. De Red Sox hebben dertig dagen de tijd een akkoord te bereiken met de werper zelf. Matsuzaka behaalde met Japan brons bij de Olympische Spelen van 2004 de bronzen medaille. Matsuzaka won dit voorjaar met Japan in San Diego de World Baseball Classic, het officieuze WK. Hij was er de meest waardevolle speler. (ANP)