Groot aantal Iraakse wetenschappers ontvoerd

In het centrum van Bagdad zijn gisteren een groot aantal wetenschappers en andere stafleden ontvoerd van het onderzoeksinstituut van het Iraakse ministerie van Hoger Onderwijs. Alle universiteiten zijn nu door de minister gesloten zolang de bewaking niet is verbeterd.

Het zou de grootste massaontvoering zijn sinds het begin van de oorlog. De genoemde aantallen lopen uiteen van 50 tot 150 ontvoerde wetenschappers. Het hoofd van de onderwijscommissie van het parlement, Alaa Makki, sprak van een „nationale catastrofe”. Wetenschappers zijn al lange tijd doelwit van geweldplegers.

Minister van Hoger Onderwijs Abed Theyab, zelf een sunniet, zei geen andere keuze te hebben dan sluiting van de universiteiten. Hij zei dat hij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie herhaaldelijk had gevraagd universiteiten en zijn ministerie te beveiligen, maar zonder resultaat. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei gisterenavond vijf politieagenten te hebben gearresteerd in verband met de ontvoering. Het kantoor van de Iraakse premier Maliki meldde dat twintig wetenschappers al waren vrijgelaten.

De daders waren gekleed in de uniformen van de politiecommando’s van het ministerie van Binnenlandse Zaken en kwamen aanrijden in een vloot van veertig nieuwe bestelauto’s, aldus getuigen. Uniformen zijn overal te koop, maar de politie is sterk geïnfiltreerd door shi’itische milities. Een getuige zei dat de politie werkeloos toekeek.

De meeste slachtoffers van ontvoeringen eindigen onder de lijken die dagelijks op straat en op vuilnisbelten worden gevonden. (Reuters, AP)