Fontein van rioolwater

riool.jpgWat hadden we tot zover? Heetwaterbuizen  die openbarsten en Moskovieten stoven in kokende blubber. Ravijnen waarin trucks en complete flatgebouwen verdwijnen. Een straat die in een binnenmeer verandert door een geknapte hoofdwaterleiding.

Maandag had Gemeentewerken weer een verrassing voor het arme Moskou. Ditmaal gaf een rioolpomp de geest door een te laag voltage, ontstond een waterhamer en knapte een hoofdrioolbuis. Resultaat: een twee meter hoge fontein van rioolwater die een dag lang een waterval stinkend rioolvocht de Moskva inpompte.

De schuld ligt bij UES, het Russische stroommonopolie. Het bedrijf lijdt aan chronische onderinvestering, en dat in een tijd dat de Russische economie zoemt en borrelt en het stroomgebruik snel stijgt. Kom maar kijken: Moskou is een knipperende kerstbal. 

Men waarschuwt al jaren voor de grote blackout. Vorig jaar was er al één, dit jaar constateer ik dat de stroom steeds vaker even uitvalt of piekt - dat laatste kostte me  bijna een computer. Tijdens de extreem koude winter hield het Moskouse stroomnet het maar net, de fabrieken sloten tijdelijk de poorten. Als die grote blackout komt, is dat vast in januari, bij min 25. 

Slaat de Russische millenniumbug alsnog toe? Sinds eind jaren negentig wezen veel Russen op het doemjaar 2003. Dan stortte de roestige Sovjetinfrastructuur door zijn hoeven en zouden in het hele land pijpleidingen barsten, pylonen doorbuigen, bruggen instorten, olietanks ontploffen. Cynici beweerden dat die paniek over 2003 samenhing met het feit dat de afbetaling van de Russische staatsschuld juist in dat jaar piekte. Sommige Russen wilden dat geld liever zelf houden, zo vermoedden zij, en zaaiden dus paniek.

Enfin, 2003 kwam en ging zonder serieuze incidenten, net als de millenniumbug. De infrastructuur roest en brokkelt voort. Neem de Moskouse waterleidingbuizen: zo roestig dat je in theewater baddert. Bij de staat en het bedrijfsleven bestaat enige weerzin tegen grootschalig investeren in infrastructuur. (Zo lange termijn! Zo weinig glamoureus! Waar is het snelle geld?) Men heeft nu wel de mond vol van ‘nationale projecten’, maar dat betreft prestigieuze monsterprojecten: ringwegen, waterwerken. Niet zoiets prozaïsch als groot onderhoud.

Slaat de Russische millenniumbug alsnog toe? Of houdt men de zaak met stoplappen, pleisters en kauwgum draaiende, zoals altijd?