Federer wint en is de man van 7 miljoen

Roger Federer won gisteren van Andy Roddick in het toernooi om de Masters Cup.

Daardoor is hij de eerste speler met meer dan 7 miljoen dollar prijzengeld in één jaar.

Tennisser Roger Federer heeft zijn tweede zege behaald tijdens de Masters Cup in Sjanghai. De Zwitserse aanvoerder van de wereldranglijst won gisteren in drie sets moeizaam van de Amerikaan Andy Roddick: 4-6, 7-6 en 6-4.

De als vijfde geplaatste Roddick won de eerste set met 6-4 en kreeg in de tweede set genoeg kansen om de beslissing te forceren. Maar Federer wist drie setpoints weg te werken in een lange tiebreak (10-8) en liet zich vervolgens niet meer verrassen in de derde set: 6-4.

De 25-jarige Federer staat nu op de rand van de halve finale na zijn tweede overwinning in China. Met zijn zege schroefde hij zijn verdiensten in dit officieuze wereldkampioenschap van de proftennisbond ATP op tot 310.000 dollar. De teller van de Zwitser staat in 2006 nu al op 7.133.885 miljoen dollar. Hij is de eerste tennisser in de geschiedenis die in één seizoen meer dan 7 miljoen dollar prijzengeld heeft gewonnen. De Amerikaan Pete Sampras was sinds 1997 met 6.498.311 dollar recordhouder. Vorig jaar kwam Federer anderhalve ton tekort. Als hij de Masters Cup wint, komt het totaal van het prijzengeld op 8.343.885.

Roddick kon zich na afloop van het duel wel voor het hoofd slaan. Na bijna 2,5 uur spelen en drie matchpoints stond hij uiteindelijk met lege handen. De Amerikaan redde zich eruit door te zeggen dat de verbetering van zijn spel hem wel over de ergste teleurstelling zal heen helpen.

„De progressie die ik de afgelopen vier, vijf maanden heb gemaakt, zorgt ervoor dat ik elke keer sterker de baan op stap. Natuurlijk is het hard zo te verliezen, maar als je bedenkt waar ik afgelopen zomer was. Ik speelde nu goed genoeg om te kunnen winnen. Twee sets was ik de betere. Laten we dat niet vergeten”, zei Roddick, die tegenwoordig wordt bijgestaan door zijn fameuze landgenoot Jimmy Connors.

Ook Ivan Ljubicic en David Nalbandian speelden gisteren hun tweede wedstrijd van het toernooi. Ljubicic, nummer vier van de wereld, won in drie sets van de Argentijn: 5-7, 7-6 (9-7) en 7-5. De Kroatische tennisser staat nu gedeeld tweede in groep rood, samen met Roddick. Zondag verloor Ljubicic in drie sets van de Amerikaan, waardoor beide spelers nu een keer gewonnen en een keer verloren hebben. Morgen worden de laatste groepswedstrijden gespeeld. Ljubicic ontmoet dan Federer, Roddick neemt het op tegen Nalbandian.

Nalbandian is titelhouder van het jaarlijks terugkerend toernooi met de beste acht spelers van de wereld. In de finale versloeg hij vorig jaar Federer in vijf sets. Maar dit jaar heeft de Argentijn na twee verloren partijen – zondag verloor hij van de Zwitser – geen kans meer op een plaats bij de laatste vier. (ANP)

Meer weten over de acht deelnemers, de historie, uitslagen en standen van de Masters Cup, kijk dan op www.masters-cup.com of code 80615 naar 7585