Eerste hulp voor zoekende kiezers

StemWijzer

De StemWijzer (www.stemwijzer.nl) is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en telt dertig stellingen over verkiezingsthema’s als veiligheid, financiën, sociale zekerheid en integratie.

KiesKompas

Op Kieskompas.nl krijgen mensen geen stemadvies, maar worden ze gepositioneerd in het politieke landschap. Kieskompas.nl vraagt mensen niet alleen naar meningen over thema’s, maar ook naar hoe populair en geloofwaardig zij de partijleiders vinden en hoe zij het kabinetsbeleid van de afgelopen drie jaar ervoeren. Het concept is ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met dagblad Trouw.

StemmenTracker

Bij de stemmentracker.nl kunnen eigen politieke standpunten worden vergeleken met het stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer in de afgelopen regeerperiode.

Wie Kies Jij?

De stemhulp (www.primaries.nl) van Stichting Het Nieuwe Stemmen, opgericht door een groep jonge leden van CDA, PvdA, VVD, D66. Bij Wie Kies Jij? kunnen belangstellenden aangeven welke eigenschappen ze belangrijk vinden in een politicus. Dat kan uiteenlopen van religieuze overtuiging, het favoriete huisdier, roken, leeftijd, ervaring. De website presenteert de profielen van de kandidaat-Kamerleden die aan de opgegeven criteria voldoen.

De Nieuwe Kieswijzer

Door op www.nieuwekieswijzer.nl te stemmen op een aantal wetsvoorstellen – van 20 tot 550 – van de afgelopen regeerperiode laat deze stemwijzer zien welke politieke partij het dichtst in de buurt komt van je eigen stemgedrag.

Kies Wijzer

Een alternatieve stemwijzer (www.llink.nl/Kies_Wijzer) met twintig vragen van omroep Llink die alleen ingaat op de thema’s mensenrechten, dierenrechten, internationale samenwerking en natuur & milieu.

Wereldstemwijzer

Deze speciale editie van de StemWijzer (www.wereldstemwijzer.nl) bevat extra stellingen over internationale samenwerking.

Wat Nederland wil

Op www.watwilnederland.nl wordt aan de kiezer de vraag voorgelegd wat lijsttrekkers moeten doen om de verkiezingen te winnen. De burger als spindoctor. Via deze site is toegang tot alle stemwijzers, peilingen en programma's. De site is een initiatief van de Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid (BRR).

Rechtse Stemtest

Voor mensen die „hun buik vol van oude politiek” en die dubben tussen Wilders, Pastors, Nawijn of de nazaten van Fortuyn? (www.rechtsestemtest.nl)

WB’s Politieke Matchmaker

E-zine Writersblock ‘matcht’ op www.writersblock.net je aan je favoriete politicus.

Sport Kieswijzer

NOC-NSF heeft een kieswijzer alleen over sport: www.sport.nl

FNV Kieswijzer

Op de stemwijzer www.fnvkiestpartij.nl worden de politieke partijen beoordeeld op hun sociaal economische standpunten.

Stemonderwijs.nl

Een special interest-stemwijzer van de studentenvakbond LSVb (www.stemonderwijs.nl). Handig ter oriëntatie op één specifiek beleidsterrein (

EigenHuis Stemwijzer

Vereniging Eigen Huis stelt op www.eigenhuis.nl zeven vragen op het gebied van wonen, zoals de vraag of de hypotheekrenteaftrek moet worden afgeschaft.

Milieustemwijzer

Hoe groen zijn de partijen? De milieuparagraaf uit het verkiezingsprogramma wordt behandeld op www.milieustemwijzer.nl .

Stemwijzer op TV

De KRO presenteert vanavond (20.30-22.00 uur, Nederland 1) het programma ‘Stemwijzer’, waarbij de dertig stellingen uit de StemWijzer worden voorgelegd aan het publiek in de Amsterdamse Club Panama. Kijkers thuis kunnen per sms de stellingen beantwoorden en krijgen aan het eind van de uitzending hun persoonlijk stemadvies ge-smst. In Club Panama gaan de volgende politici met elkaar in debat: Maxime Verhagen (CDA), Nebahat Albayrak (PvdA), Rita Verdonk (VVD), Agnes Kant (SP), Kees Vendrik (GroenLinks), Tineke Huizinga (ChristenUnie), Fleur Agema (Partij voor de Vrijheid), Hikmat Mahawat Khan (EénNL), Boris van der Ham (D66) en Mat Herben (Fortuyn).