Don Leo-show in Brussel

Bondscoach Beenhakker vanavond met Poolse ploeg tegen België.

Na spectaculaire zege tegen Portugal is de negatieve stemming omgeslagen.

Beenhakker: ‘Ik maak graag vuile handen.’ Foto Francois Walschaerts 20061114 - BRUSSELS, BELGIUM: Leo Beenhakker, Dutch coach of the Polish national soccer team, pictured during a training, Tuesday 14 November 2006, on the eve of the Euro 2008 qualifying soocer match vs Belgium. BELGA PHOTO FRANCOIS WALSCHAERTS BELGA

Leo Beenhakker is als bondscoach van Polen zijn gevoel voor publiciteit nog niet verloren. Aan de vooravond van het EK-kwalificatieduel met België voerde de 64-jarige trainer in het Brusselse Koning Boudewijnstadion een klein showtje op. Nadat hem werd gevraagd of de werkomstandigheden in het Oost-Europese land niet tegenvallen, verscheen een grijns op het gezicht van de Nederlander. „Ik maak graag vuile handen”, stelde Beenhakker op rustige toon. „Daarom is heerlijk om hier in de kelder te beginnen. En van grote druk heb ik geen last. Daar geniet ik juist van.”

Beenhakker verruilde deze zomer het bondscoachschap van Trinidad en Tobago voor dat van Polen. De Nederlandse voetbaltrainer volgde Pawel Janas en werd daarmee de eerste buitenlandse hoofdtrainer in dienst van het land dat op het WK teleurstelde. Vanaf het begin volgde de oud-trainer van onder meer Ajax, Feyenoord, Real Madrid en Oranje zijn eigen lijn. Beenhakker ging samen met de Nederlanders Jan de Zeeuw en Frans Hoek aan de slag met zijn zoveelste klus. De opdracht was simpel: Polen leiden naar het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk.

Na het begin van Beenhakker met een nederlaag thuis tegen Finland en een gelijkspel tegen Servië stond zijn positie direct onder druk. Was dit nu de man die de tijden van Boniek en Lato moest doen laten herleven? De coach bleef zelf rustig. Na een verwachte zege op Kazachstan en een spectaculaire thuisoverwinning op Portugal is de stemming plots omgeslagen. „Ach, ja zo werkt dat in de voetballerij”, legde Beenhakker gisteren uit. „Maar ik moet zeggen, zo’n zege tegen Portugal helpt wel.”

Na de winst tegen de Portugezen greep Beenhakker zijn kans om de staat van het Poolse voetbal te beschrijven. „Het Poolse voetbal staat al twintig jaar stil. En ook de trainers hebben zich al die jaren niet verder ontwikkeld”, luidde het harde oordeel van ‘Don Leo’.

Beenhakker probeerde naar eigen zeggen met zijn opmerkingen „het land in beweging te brengen”. „Ik moet zeggen dat er langzaam maar zeker iets op gang gaat komen”, zei de oud-voetballer van Zwart Wit ’28 gisteren. „Het blijft gek om te zien hoe veel invloed voetbal in een maatschappij heeft. Ik heb laatst al een uur met de minister van Sport gesproken en heb een onderhoud met de premier gehad. Iedereen wil nu opeens weer deel uitmaken van de nationale ploeg. Nu ik hier in België met een groot aantal geblesseerden kamp, staan er zo vijf met een plastic tasje klaar om in te vallen.”

Beenhakker heeft „in twee keer tien dagen” het nationale elftal enigszins naar zijn hand kunnen zetten. „Toen ik hier begon verdedigden de Polen om een goal te voorkomen. Nu doen ze dat om zelf in balbezit te komen. Langzaam komt het voetbal in deze ploeg. Daarom is het zo jammer dat we nu tegen België vijf spelers moeten missen die tegen Portugal in de basis stonden.”

Ondanks de personele problemen is Beenhakker met zijn ploeg naar België gegaan met de intentie om te winnen. „Nee, ik ga nu niet opeens een andere lijn inzetten. Wie ik nu ga nu opstellen? Deze vraag krijg ik al 25 jaar voor een wedstrijd. Leuk geprobeerd jongen, maar dat zal ik je echt niet vertellen”, antwoordde de bondscoach op een vraag van een Poolse journalist. „Wie ik het meest mis? Dat kan ik niet zeggen. Het gaat om de elf spelers die wel meedoen.” En dan kijkt Beenhakker naar zijn perschef en zegt: „translate for him please!”

Nadat Beenhakker de Poolse pers had geïnformeerd wendde hij zich tot de Nederlandstalige pers. „Zo, zijn er nog vragen van de koude grond?” Een Vlaamse journalist wilde weten of Beenhakker na de uitschakeling voor het WK van 1986 met Oranje geen België-complex had opgelopen. Daar kwam de grijns weer. „Jullie zijn destijds na twee wedstrijden op doelsaldo naar Mexico gegaan. Moet daar nu nog met zoveel grandeur over gesproken worden?”