Brussel fiatteert fusie van Franse energieconcerns

De megafusie tussen energiebedrijven Suez en Gaz de France is goedgekeurd door de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Voorwaarde is wel dat de bedrijven een deel van hun activiteiten in België afstoten.

Dat heeft Europees Commissaris Kroes (Mededinging) gisteren bekendgemaakt. Haar beslissing is een belangrijke stap op weg naar de vorming van wat het grootste energiebedrijf van Europa moet worden. In september gaf het Franse parlement al toestemming voor de privatisering van het staatsbedrijf Gaz de France. Suez is een private Belgisch-Franse onderneming met het hoofdkantoor in Parijs.

De fusieplannen zorgden eerder dit jaar voor politieke opwinding in Europa. In februari werd bekend dat het Italiaanse energiebedrijf Enel plannen had om Suez over te nemen. Daarop kwam de Franse regering in actie. Die spoorde Suez en Gaz de France aan te fuseren zodat een ‘nationale kampioen’ zou ontstaan die te groot is om door een niet-Frans bedrijf te worden overgenomen. De kwestie was mede aanleiding voor een discussie over oplaaiend ‘economisch patriottisme’ in Europa.

Kroes heeft steeds gezegd geen voorstander te zijn van ‘nationale kampioenen’. Ze ziet liever ‘Europese kampioenen’. Maar Suez en Gaz de France hebben „vergaande oplossingen” voorgesteld, liet Kroes gisteren weten, waardoor zij geen problemen meer heeft met de fusie.

Om te voorkomen dat het fusiebedrijf een te dominante positie krijgt op de Belgische markt moet Suez de Belgische gasdistributeur Distrigas verkopen. Gaz de France geeft zijn aandeel op in de Belgische elektriciteitsproducent SPE. SPE is de grootste elektriciteitsproducent in België na Electrabel, een dochter van Suez.

Suez en Gaz de France reageerden gisteren verheugd op de beslissing van de Europese Commissie. Een woordvoerder van Suez zei te verwachten dat de fusie, zoals gepland, voor het einde van het jaar kan worden afgerond. De aandeelhouders van de bedrijven moeten de fusie wel nog goedkeuren.