Boze zussen

All Saints Studio 1

De nostalgische muziekliefhebber heeft gouden tijden. Je kunt elke week wel naar een optreden van herenigde bands als Duran Duran, Human League of Take That, en opnieuw – of ‘eindelijk’ – meezingen met klassieke hits als Rio en Don't You Want Me.

Deze week wordt er weer een hereniging bezegeld: van de Britse vrouwengroep All Saints verschijnt de nieuwe cd Studio 1. De platenmaatschappij en de media presenteren deze reünie alsof de vier zangeressen decennia lang gebrouilleerd waren en eindelijk de vrede hebben getekend. Nou, gebrouilleerd waren ze, maar de verwijdering duurde nog geen zes jaar. Vergeleken bij de herenigingen van Iggy & The Stooges of The Pixies, is die periode overzichtelijk: net lang genoeg om te trouwen, kinderen te krijgen, en weer te scheiden (in het geval van Mel Blatt). Dit was geen breuk, dit was een uitgesponnen ouderschapsverlof.

Tja, All Saints. Waar komt de opwinding rond hun wederopstanding vandaan? Wat hebben Melanie Blatt, Shaznay Lewis, Nicole en Nathalie Appleton gedaan, behalve het verbreiden van sneakers en legerbroeken als hippe stijl? Volgens The Guardian geldt All Saints als de eerste Engelse meisjesgroep die zelf de muziek maakte, en een stem had in de muzikale koers. Dat is vergeleken bij The Spice Girls en Girls Aloud misschien een verdienste, maar in 2006 hopelijk geen reden voor onsterfelijkheid.

Nu de persberichten laten weten dat All Saints terug zijn, zullen de zusjes Appleton wel spijt hebben over het boek Together, over hun leven in de band dat ze in 2002 publiceerden. Together was een openhartig boek – of eigenlijk meer een afrekening, met de managers van All Saints die Nicole dwongen tot een abortus van haar kind met Robbie Williams; en met Shaznay ‘control freak’ Lewis.

Want van de vier Saints was Lewis de enige die zelf muziek schreef, en dat was nou juist de oorzaak van de problemen. In Together vertellen Nicole en Nathalie over al die keren dat zij een solo mochten zingen, waarna Shaznay haar eigen stem opnam, en zonder pardon de stemmen van de zusjes wiste.

Het einde van All Saints was het gevolg van een ruzie over… kleren. Tijdens een fotosessie had Nicole een combatjas uitgekozen, die vervolgens door Shaznay werd ingepikt. Dat was de druppel. Na abortussen, gewiste zangsporen en aparte limousines, ging de leukste Engelse meisjesgroep uit elkaar om een jas. Nu zijn ze terug, met een opwekkende cd, die ska-light à la Lily Allen combineert met de typische All Saints samenzang. Laten we hopen dat ze niet uit elkaar gaan om de eerste de beste ruzie. Over een legging of zo.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho