Bemba wijst uitslag van verkiezingen af

Kinshasa, 15 nov. - Oppositiekandidaat Jean-Pierre Bemba heeft gisteren de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo afgewezen. De partij van de Jean-Pierre Bemba beschuldigde gisteren op een persconferentie in de gebarricadeerde woning van haar leider de verkiezingscommissie van partijdigheid. Volgens de berekeningen van Bemba’s groep ligt hij bij de voorlopige tellingen juist vóór, met 52,5 procent van de stemmen. „Wij accepteren niet dat het Congolese volk van zijn verkiezingsoverwinning wordt bestolen”, verklaarde de partij.

Een gepikeerde Apollinaire Malu Malu, hoofd van de verkiezingscommissie, sprak de aantijging tegen. Hij gaf toe dat in sommige delen van het land „meer dan 100 procent” van de kiezers zijn stem uitbracht, maar volgens hem was dit niet alleen gebeurd in gebieden waar Kabila’s aanhang het grootst is. Met meer dan 99 procent van de stemmen geteld ligt volgens de verkiezingscommissie Kabila met 60 procent van de stemmen voor.

Maar zolang alle klachten van Bemba niet zijn behandeld kan de verkiezingscommissie geen uitslag bekendmaken. In de hoofdstad, waar slechts 30 procent voor Kabila koos, wordt door de bewoners iedere beschuldiging van fraude als bewijs gezien van een wijdverspreid vermoeden dat het Westen geen eerlijk spel speelt en Kabila steunt. De aartsbisschop van Kinshasa, kardinaal Frédéric Etsou, verwoordde dit gevoelen toen hij eerder deze week zei: „Ik vraag de internationale gemeenschap zich te onthouden van pogingen om haar keus aan het Congolese volk op te dringen.”

Kinshasa houdt zijn adem in voor de officiële uitslag. Winkels sluiten hun deuren, rijke bewoners verlaten het land of zoeken veiligheid in dure hotels. De grootste vrees is voor een nieuw gevecht met de 600 militieleden die Bemba’s huis bewaken; overleg van de VN met Bemba om zijn soldaten de hoofdstad te laten verlaten hebben nog geen resultaat opgeleverd.