Banken beginnen eigen effectenbeurs

Zeven grote buitenlandse banken hebben besloten zelf een aandelenbeurs op te richten in Europa. Ze zijn ontevreden over de tarieven die zij moeten betalen op de bestaande beurzen.

Het initiatief is een bedreiging voor de gevestigde effectenbeurzen, die een belangrijk deel van hun klandizie kunnen verliezen. De zakenbanken zijn goed voor circa de helft van de aandelenhandel in Europa.

Tegelijkertijd krijgen de gevestigde beurzen er een concurrent bij die een prijzenoorlog ontketent. Beleggingsanalist T. Nagtegaal van Rabo Securities noemt het initiatief „het eerste serieuze alternatief voor de gevestigde beurzen in Europa”.

Het plan van de zakenbanken volgt op jarenlange krachtenbundeling in de financiële wereld. Daarbij zijn monopoloïde effectenbeurzen ontstaan. Euronext, waarin de beurzen van onder meer Amsterdam, Parijs en Brussel zijn opgegaan, werkt momenteel aan een fusie met de New York Stock Exchange, de grootste beurs ter wereld.

De overname van Euronext door de Amerikanen lijkt beslecht nu Deutsche Börse vanmorgen bekendmaakte haar strijd om Euronext te staken. Deutsche Börse probeerde eerder vergeefs de beurs van Londen over te nemen.

Banken, de belangrijkste klanten van een aandelenbeurs, klagen al langere tijd over de grote Europese beurzen. Euronext maakte gisteren, vlak voor de aankondiging van de nieuwe concurrent, in een kort persbericht bekend dat zij verwacht dat de tarieven voor aandelentransacties binnen twee à drie jaar na de fusie met Wall Street met 10 tot 15 procent dalen.

De groep van banken wil een aparte organisatie opzetten waarvan zij aandeelhouder zijn. Andere banken zullen ook op de elektronische beurs mogen handelen tegen dezelfde aantrekkelijke tarieven.

Onder de initiatiefnemers bevinden zich geen banken uit Frankrijk, Nederland of het Verenigd Koninkrijk. Het consortium is een Amerikaans/Duits/Zwitsers pact van Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley en UBS. De groep maakt gebruik van de nieuwe Europese richtlijn die het vanaf november 2007 voor banken vergemakkelijkt een concurrerende beurs op te zetten.

De beurskoers van Euronext daalde vanochtend met 4,7 procent, de koers van de London Stock Exchange daalde met 5,4 procent.