BangBang is z’n eigen beschermengel

Hiphopproducer Kubus werkt nu samen met rapper BangBang, onder andere op het festival Crossing Border.

Voor BangBang zijn drugs en gevechten met de politie verleden tijd.

Rapper BangBang met zijn dochtertje. Foto Lex van Rossen 09-11-2006, AMSTERDAM BAM BAM t.a.v. Next fotoredactie FOTO LEX VAN ROSSEN Crossing Border Rossen, Lex van

Hij praat alsof de duivel hem achterna zit. Een eindeloze woordenstroom, haast zonder adempauze. En zo rapt hij ook. BangBang („Ik ben net zou oud als Peter Pan”) zit zo propvol verhalen dat hij er al honderden a capella geschreven heeft en het maakt hem eigenlijk niet zoveel uit welke rap van hem op welke beat terechtkomt. „Kubus is de muzikant, hij maakt de beats. Ik ben niet iemand die óver beats rapt, ik rap er dwars doorheen. Ik noem het city speak; het is mijn manier om mijn persoonlijkheid te laten zien. Ik voel me ook geen artiest. In mijn gemeenschap is dit een manier om onszelf te ontspannen. Het is net als naar de wc gaan; het moet er gewoon uit.”

De half-Ierse en half-Jamaicaanse BangBang komt uit Zuid-Oost Londen en ziet zijn city speak als een uitlaatklep voor al het geweld, alle drugs en alle vernederingen die hij in zijn leven heeft meegemaakt. Hij heeft altijd gevochten, vertelt hij. Hij bezorgde op zijn zesde voor het eerst iemand een gebroken neus en werd door zijn moeder en haar blanke familie vaak bespot vanwege zijn Jamaicaanse wortels. „De eerste persoon die mij ooit heeft neergestoken, was mijn moeder. Ze gebruikte haar naaldhakken.”

De verhalen die hij vertelt, degraderen Quentin Tarantino tot een zoetsappige Walt Disney-filmer. Hij zat regelmatig vast vanwege geweldsdelicten, raakte verslaafd aan harddrugs en verdiende zijn geld als incasseerder in het criminele circuit. BangBang groeide op tussen ruwe bonken met pitbulls die elkaar regelmatig met blote handen te lijf gingen en jongens die betonblokken op politieauto’s lieten vallen. Hij belandde in een gevecht met een groep agenten waarvan hij er één in zijn nek beet en voor poging tot moord werd aangeklaagd (en vrijgesproken) en werd bij een nachtelijk straatgevecht in zijn longen gestoken, waarna hij in het ziekenhuis lag met een haperend hart. „Je hart slaat dan een paar slagen over en tikt daarna sneller om het verlies weer in te halen. Dat vat mijn rapstijl ook goed samen.”

Jarenlang stopten zijn knokkels niet met bloeden, vertelt BangBang, die van top tot teen getatoeëerd is, van tranen op zijn gezicht tot een levensgrote engel op zijn rug „omdat ik weet dat ik mijn eigen beschermengel moet zijn”.

De engel is een symbolisch alternatief voor de pitbull waar hij vroeger mee over straat liep op zoek naar het volgende straatgevecht waar hij met zijn hamerende blote vuisten wat geld kon verdienen en zijn status kon onderstrepen. „Het belangrijkste was dat je bij die gevechten geen geluid maakte, want dan was je een bitch. Maar dat had ik thuis al geleerd. Wanneer ik een pak slaag kreeg en begon te huilen, kreeg ik gewoon een harder pak slaag.”

Sinds de liefde hem naar Amsterdam bracht, waar hij inmiddels een gezin heeft, zijn de knokkels van de Britse rapper geheeld, heeft hij de drugs achter zich gelaten en hoopt hij met zijn muziek een nieuwe, zonnigere toekomst in te slaan. De muziek van Kubus hoorde hij voor het eerst bij een tv-registratie van popfestival Lowlands waar Kubus optrad met enkele artiesten die op zijn album Buitenwesten (TopNotch, 2004) te gast waren, zoals de rappers van Opgezwolle. BangBang: „Er waren ook andere producties te horen maar elke keer als er een beat van Kubus opkwam, ging het publiek helemaal los. Ik heb hem toen via zijn website benaderd omdat ik net als hij hiphop vooruit wil duwen.”

Het album van Kubus en BangBang, The Learning Curve, dat ratelende spoken word combineert met drum & bass-achtige ritmes, industriële en digitale geluiden en rafelige bassen, moet begin volgend jaar uitkomen.

En er volgt nog veel meer. Hij laat wat melancholische producties horen die mensen van de muziekwebsite MySpace, die hij nooit heeft ontmoet, hem hebben toegestuurd en rapt er zittend voor zijn pc zijn teksten overheen. Een panische en poëtische weerslag van zijn leven. Na een van zijn raps, lacht hij een zilveren tand bloot. „Ik had priester moeten zijn, man.”

Kubus en BangBang treden vanavond op tijdens het openingsprogramma ‘Londonstani’ van Crossing Border in Den Haag. Meer informatie over de muziek van BangBang: www.myspace.com/johnisbangbang2 of 41438 naar 7585.