Amsterdam investeert in lucht

De gemeente Amsterdam trekt de komende twee jaar 15 miljoen euro uit om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Dit maakte milieuwethouder Vos (GroenLinks) gisteren bekend.

Of de kwaliteit voldoende verbetert om snel aan EU-normen voor fijnstof te voldoen, blijft echter de vraag. Een belangrijk onderdeel van de Amsterdamse aanpak kan niet op steun uit ‘Den Haag’ rekenen. Vos wil bezitters van vervuilende wagens, zoals diesels zonder roetfilter, fors meer laten betalen voor hun parkeervergunning. Voor schone auto’s wil ze lagere parkeertarieven invoeren. Vos: „Waneer we daarmee beginnen, kan ik niet zeggen. Voorlopig mogen we niet differentiëren op de vervuilingsgraad van auto’s.” Ook voor proeven met rekeningrijden en investeringen in openbaar vervoer is ze afhankelijk van Den Haag. Uit onderzoek blijkt dat duizenden Nederlanders voortijdig overlijden door luchtvervuiling.

Het vorige stadsbestuur lanceerde ook al plannen voor aanpak van de luchtkwaliteit, maar volgens Vos ontbrak de financiering daar grotendeels voor. „We bouwen voort op de bestaande plannen en combineren die met andere initiatieven. Zo hebben we onlangs geld uitgetrokken voor meer groen in de stad. De reinigende werking daarvan draagt bij aan een betere luchtkwaliteit.” Amsterdam zet ook in op meer fietspaden, afspraken met vervoerders om vervuilde routes te mijden en een schoner gemeentelijk wagenpark.