A`dam trekt 15 miljoen uit voor luchtkwaliteit

Amsterdam, 15 nov. De gemeente Amsterdam trekt de komende twee jaar 15 miljoen euro uit om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Dit maakte milieuwethouder Vos (GroenLinks) gisteren bekend. Of de kwaliteit voldoende verbetert om snel aan EU-normen voor fijnstof te voldoen, blijft echter de vraag. Een belangrijk onderdeel van de Amsterdamse aanpak kan voorlopig niet op steun van het rijk rekenen. Vos wil bezitters van vervuilende wagens fors meer laten betalen voor hun parkeervergunningen, maar mag nog niet differentiëren op de vervuilingsgraad van auto`s. Ook voor proeven met rekeningrijden en investeringen in openbaar vervoer is ze afhankelijk van het rijk. Volgens de GGD in Amsterdam overlijden jaarlijks duizend Amsterdammers voortijdig als gevolg van luchtvervuiling.