Actrice Marian Marsh (93) dood

ROTTERDAM, 15 NOV. In Palm Desert, Californië is vorige week de actrice Marian Marsh overleden. Ze is 93 jaar geworden. Marsh (echte naam Violet Ethelred Kraut) was een van de grote sterren van de vroege geluidsfilm in de Verenigde Staten, die, zoals een bladenverzamelaar tegenover de Britse krant The Independent zou zeggen, ”op meer covers stond dan Greta Garbo”. Ze speelde vooral melodramatische rollen tegenover romantsiche helden van haar tijd, zoals John Barrymore (in Svengali en The Mad Genius) en William Powell (The Road to Singapore). Al deze films maakte ze in 1931. In die tijd werden films bijna machinaal geproduceerd door het studiosysteem. Dat Marsh desondanks niet veel meer dan veertig films heeft gemaakt, komt doordat zij haar carrière al beëindigde op 29-jarige leeftijd. Als haar belangrijkste film geldt Crime and Punishment van Joseph von Sternberg, uit 1935, waarin zij de prostituee Sonja speelt.