aanraders op Crossing Border

Vandaag begint in Den Haag het festival Crossing Border, waar de combinatie literatuur, muziek, film en beeldende kunst centraal staat. Hieronder enkele voorstellingen die aan te raden zijn:

Panjabi Hit Squad (woensdag)

De muzikale opening van het festival onder het kopje ‘Londonstani’, met onder meer de Panjabi Hit Squad en nieuwe talenten uit de Nederlandse urban scene, zoals rapper Dicecream, die dit jaar een Essent Award won, zanger en muzikant Wudstik en de Zwolse rapper Blaxtar, dit jaar finalist in de categorie ‘hiphop en r&b’ van De Grote Prijs van Nederland.

Cassandra Wilson (woensdag)

Waar de meeste zangeressen stelselmatig het hele standards-werkboek doorlopen, wat vaak leidt tot in de puntjes gearrangeerde glamourjazz, kijkt Cassandra Wilson verder. Tegenwoordig rekt ze de grenzen van de jazz op met odes aan haar geboortestreek de Mississippi Delta, stuk voor stuk bluesy getinte mini-pareltjes over religie en roots. De sensuele zangeres combineert haar muzikaliteit en spiritualiteit als geen ander en bedwelmt met haar diepe, toverachtige stem.

Stuart A. Staples (vrijdag)

De zanger van het Britse somberemannenorkest Tindersticks heeft er een tijdje over gedaan om zijn kracht als solist te vinden. In zijn huisstudio maakte hij een cd (Lucky Dog Recordings) die net zo verstild en bewegingsloos was als de vetplanten op de verpakking. Pas met het in Nashville opgenomen Leaving Songs vindt Stuart A. Staples zijn stem, nog altijd somber maar nu met licht aan het einde van de tunnel. Staples’ door herfstwolken overtrokken muziek heeft altijd iets theatraals, tot en met de tragikomische hangsnor die hij sinds kort cultiveert. Stiekem mogen we ook een beetje gniffelen bij de eenzame jammerklacht Dance with an old man of als hij vlot probeert te doen in de orkestrale huppeldeun Which way the wind? Staples voegt zich met zijn prachtig herenleed in het rijtje Leonard Cohen – Nick Cave – Lambchop, live altijd nog net iets bloemrijker dan op de plaat.

Supersilent (zaterdag)

Een hele zaal vol Noorse muziek van avontuurlijke snit, met jazzzangeres Sidsel Endresen, het duo Susanna And The Magic Orchestra, In The Country (met Susanna’s eenmansorkest Morten Qvenild) en, vooral, Supersilent. Deze groep verbindt de beginselen van free jazz met de klanktaal van de elektronische muziek en komt zo, improviserenderwijs, tot bijzonder sfeervolle resultaten.

Arrested Development (zaterdag)

Het optreden van de invloedrijke rapgroep Arrested Development, die in 1992 een wereldwijde hit scoorde met het nummer Tennessee, in 1995 uit elkaar ging maar sinds 2000 weer als een broederlijke muzikale familie de wereld rondtrekt. Op het eerder dit jaar verschenen album Since The Last Time zijn de drums weer funky, de baslijnen soepel en de raps ontspannen, met zonnig gerapte, positieve teksten waar de liefde in dikke druppels van afdruipt.

Richmond Fontaine (zaterdag)

De band Richmond Fontaine uit Portland, Oregon, heeft al zes cd’s uitgebracht. Te horen zijn machteloze weemoed en vloeiende woordstromen die uitmonden in gescheld, gecombineerd met fijngevoelige orchestraties in de geest van Lambchop. Zanger Willy Vlautin is een echte Crossing Border-man, want behalve muzikant is hij ook schrijver. Dit jaar verscheen de roman The Motel Life, waaruit Vlautin hier zal voorlezen.

Crossing Borger, tot en met zondag, Theater aan het Spui, Den Haag. crossingborder.nl of 10563 naar 7585.

Met medewerking van: Hester Carvalho, Jacob Haagsma, Amanda Kuyper, Saul van Stapele en Jan Vollaard