7 redenen om uit te gaan

De Tapperij

Atjehstraat 66, Den Haag. Telefoon (070) 352 39 98. Keuken open 12.00-15.00, 18.00-22.00, za geen lunch, zo gesloten.Categorie: Wild kaart

Een van de best bewaarde geheimen van de Haagse Archipel. Dit bruine café met ludiek en oubollig decor, wekt niet een culinair hoogstaande indruk, maar niets is minder waar. Wat een verrassing om in zo'n entourage zo goed te eten! Helaas hangt er een flink prijskaartje aan het werken met kwaliteitsproducten. De Haagse fine fleur laat zich graag zien en horen in deze tot restaurant omgevormde kroeg terwijl ze de borrel aan de hoge statafels bij de bar nuttigt.uitstekend | Heerlijk gegeten. We gaven de chef de vrijheid om iets lekkers te maken bij de door ons geselecteerde wijnen. Dat was een succes; de carpaccio van inktvis was zeer zacht van smaak, daarna kregen we huisgemaakte ravioli met paddestoelen. Top. (24-10-2006 J.G. te Den Haag)

uitstekend | Op aanraden van bekenden hier eens binnengelopen. De bediening is kundig, sympathiek en vlot en de gerechten zijn boven verwachting. Lekkere asperges met lamsvlees. De Portugese Reserva uit de Dourostreek wijn is een sensatie.(20-05-2006 M.M. te Delft)

eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens

2 FESTIVAL

Crossing Border Festival 2006

Den Haag: Theater aan het Spui en Spuiplein. Van 15 t/m 18 november. Inl: www.crossingborder.nl

Het literatuur- en muziekfestival Crossing Border biedt optredens van muzikale wereldsterren en grote namen uit de literaire wereld, maar ook nu nog onbekende muzikanten en de belangrijkste schrijvers van morgen. Vanavond vanaf 19.30 uur optredens van Cassandra Wilson, Lekan Babalola, Rice4all, Room Eleven, Swoolish en The Holmes Brothers. Verder is er om 20.30 uur een Londonstani-avond met Wudstick, DiceCream, Kubus, Bang Bang, Blaxtar, Typhoon, The Panjabi Hit Squad, Ms Scandalous, Alyssia en Gautam Malkani.

3 THEATER

ECO - Dood Paard

Utrecht: Theater Kikker. Tijd: 20.30u. Entree: 11 euro. Res/inl: 030-2319666 & www.theaterkikker.nl

Eco, de nieuwe voorstelling van Dood Paard, is geheel gesproken in ‘stonecolen-English’. Acteur en toneelschrijver Oscar van Woensel biedt een briljante parodie op de Nederlandse ‘vergadercultuur’. Vier uit de klei getrokken zakenlui houden een internationale topvergadering. Geïnspireerd door Walt Disney, willen ze een ecologisch amusementpark bouwen. Eco toont het morele bankroet van onze oververmoeide consumptiemaatschappij, waarin alle idealen zijn verworden tot koopwaar. Hard, zwartkomisch en verbluffend goed.

4 LEZING

Theodore Dalrymple

Maastricht: Universiteit Maastricht, Collegezaal Tongersestraat 53. Tijd: 20.00u. Inl: www.sg.unimaas.nl

Vanavond geeft de Britse arts en schrijver Theodore Dalrymple de Engelstalige Dr. J. Tanslezing. In zijn lezing betoogt Dalrymple dat men er bij het zoeken naar verklaringen van sociale problemen, te vaak vanuit gaat dat de personen die deze problemen ondervinden niet zelf hun beslissingen kunnen nemen. Iedereen heeft een eigen keuze, ook een crimineel of een junkie, aldus Dalrymple. Onlangs verscheen van hem het boek Drugs, de mythes en de leugens.

5 STAND-UP COMEDY

Greg Shapiro's Going Dutch

Amsterdam: Nachttheater Sugar Factory. Tijd: 21.00u. Entree: 10 euro, studenten 8 euro. Inl: 020-6270008 & www.sugarfactory.nl

Greg Shapiro (Boom Chicago) brengt samen met pianist David Schmoll en DJ’s Hwatsong en Neil Templar zijn soloshow Going Dutch-NL Election Edition. Over (verplicht) inburgeren, de Nederlandse cultuur en deze keer ook over de verkiezingen. De ‘American-turned-Dutchman’ woont al meer dan 10 jaar in Nederland, is getrouwd met een Nederlandse vrouw en heeft twee kleine kinderen.

6 POLITIEK

Infowarroom

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.30u. Inl: www.infowarroom.org

Welke rol spelen de media nu eigenlijk in de verkiezingen en welke rol spelen de verkiezingen in de media? Met Jaap de Bruijn (GroenLinks), Jef Wolters (VVD), Daan Zuijderduijn (Lijst vijf Fortuyn), Hans Wansink (de Volkskrant), Ewart van der Horst (eindredacteur De Wereld Draait Door), Harm Taselaar (hoofdredacteur RTL Nieuws), Tijl Rood (eindredacteur fok.nl). Verder: Liesbeth Hermans (Radboud Universiteit), Jan Teurlings (Mediastudies UvA), Maud Adriaans (ASCoR), Menno van der Veen (filosoof, jurist, columnist nrc next). Live via www.debalie.nl/live

7 TONEEL

The Pillowman

Rotterdam: Schouwburg, kleine zaal. Tijd: 19.30u. Inl/res: 010-4118110; www.theatercompagnie.nl

In het toneelstuk The Pillowman van de Theatercompagnie wordt een schrijver op het politiebureau verhoord omdat hij kinderen mishandelt en vermoordt. Althans, in zijn verhalen. En wat doet zijn zwakzinnige broer daar? De toeschouwer vraagt zich af wat er nou eerder was, het kwaad in de kunst of het kwaad in de wereld. Een briljant denkstuk van de Brit Martin McDonagh over de vraag hoever fictie mag gaan.