140 doden in Irak, maar gijzelaars vrij

De meeste van de tientallen gijzelaars die gisteren werden ontvoerd uit het onderzoeksinstituut van het ministerie van Hoger Onderwijs in Bagdad, zijn weer vrij. De gijzeling overstemde het verdere geweld, waarbij gisteren in Irak ongeveer 140 doden vielen.

Het was vanochtend echter onduidelijk hoeveel stafleden en bezoekers van het instituut nog in handen van hun ontvoerders zijn. Ongeveer 20 werden al vrij snel vrijgelaten. „Ze mishandelden ons en beledigden ons en daarna lieten ze ons gaan”, zei een conciërge van het gebouw. Anderen vertelden dat ze na de ontvoering naar Sadr City waren gebracht, het bolwerk van de militie van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr. Vijf hoge politiefunctionarissen zijn opgepakt om uit te leggen hoe een legertje gewapende mannen in politieuniform midden op de dag tientallen, volgens het ministerie zelf 100 tot 150, mensen kon ontvoeren en vervolgens ongehinderd met hen naar een militiebolwerk kon vertrekken.

In Bagdad vielen gisteren verder ongeveer 40 doden bij bomaanslagen en mortieraanvallen. De bloedigste aanslag was een autobomontploffing in Shourjah in het centrum van Bagdad, waarbij 21 doden en 25 gewonden vielen. In de hoofdstad werden verder 47 lijken op straat gevonden. Vanochtend werden in de Iraakse hoofdstad 11 mensen bij een bomaanslag gedood.

In Baqouba, 65 kilometer ten noorden van Bagdad, vond de politie de gebonden lijken van tien mensen die eerder waren ontvoerd. In deze religieus gemengde stad werden drie politiemannen door rebellen doodgeschoten.

Ook werden twee journalisten vermoord, een in Baqouba en een in de noordelijke stad Mosul. Maandag werd in Mosul al een cameraman van het televisiestation Al-Sharqiya gedood. Sinds maart 2003 zijn in Irak meer dan 100 journalisten en assistenten vermoord. (Reuters, AP, AFP)