Verborgen gebrek geen bezwaar

En dan is het nu tijd voor onze rubriek ‘miskoop van de maand’. Naast mij zit een topman die liever anoniem blijft.– Goedemiddag.– Vertelt u maar.– Een paar maanden geleden kocht ik namens Mittal Steel voor 27 miljard euro een staalbedrijf in Luxemburg. Daar was wat gedoe met de directeur, die wilde niet dat het bedrijf werd verkocht. Een paar aandeelhouders die een hoger bod roken, voerden de druk op. Ik deed een hoger bod én ik heb die directeur een betere baan gegeven. Toen was de zaak rond. Vervolgens heb ik zijn functie weer wat afgezwakt. En nu dit.– De fabriek werkt niet?– Nee, die werkt prima, maar ze hadden nog ergens een Nederlandse stichting. Die was opgezet om te voorkomen dat ik de macht zou krijgen. Die stichting bezit de aandelen in een Canadees staalbedrijf. Ik wilde die staalmaker verkopen, maar de stichting moest dat verhinderen en mij buiten de deur houden.– En u kende dat verborgen gebrek niet?– Ja, tuurlijk kende ik dat wel, ik heb over de hele wereld al zoveel bedrijven gekocht. Mijn advocaten hadden gezegd: iedereen in Nederland heeft zo’n stichting. Als je dat bedrijf hebt overgenomen, en het is allemaal plezierig geregeld met de directie, dan draait die stichting wel bij. Zo’n stichting is in naam onafhankelijk, maar in de praktijk volgen ze de wenken van de directeur van het gelieerde bedrijf.– En nu?– Nu wil die stichting die aandelen niet vrijgeven.– Waarom niet?– Ze zeggen dat het niet mag, dat de stichting niet is opgericht om die aandelen van dat Canadese bedrijf door te verkopen.– En wat denkt ú?– Ik weet het niet. Een van die mannen in de stichting was vroeger de chef-jurist van een bedrijf van luxegoederen, dat ook zo’n Nederlandse stichting had om zich te verdedigen tegen mensen als mij, maar uiteindelijk wel is overgenomen door een van mijn commissarissen.– U vermoedt oud zeer?– Mwaahh, ik vermoed alleen dat ik gepeperde advocatenrekeningen krijg en dat het wel jaren kan duren.– U heeft een rechtsbijstandverzekering?– Nee, mijn tak van sport is te risicovol voor die verzekeringsjongens.– Houd ons op de hoogte, zou ik zeggen.– Vanzelfsprekend. Mag ik zelf ook nog iets vragen?– Zegt u het maar.– Ik heb in Londen laatst een huis gekocht, een koopje, 100 miljoen euro. Maar ik heb mot met mijn loodgieter. Is dat ook iets voor uw programma?

Menno Tamminga