Verbazing is nog van Seedorfs gezicht af te lezen

Clarence Seedorf is terug bij het Nederlands elftal dat morgen tegen Engeland oefent. Nu moet hij de goede bedoelingen van zijn charmeoffensief in de praktijk waarmaken.

Seedorf gisteren bij de training van Oranje in Rijnsburg: „Ik heb lang op dit moment gewacht.” Foto Bas Czerwinski 13-11-2006, RIJNSBURG. CLARENCE SEEDORF KOMT AAN BIJ DE TRAINING VAN HET NEDERLANDS ELFTAL. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Clarence Seedorf moest zich aan een groot deel van de selectie van het Nederlands elftal voorstellen toen hij gistermiddag na ruim twee jaar terugkeerde bij Oranje. De meeste spelers kende hij slechts van naam. Niettemin onderging hij alles in een roes. De dertigjarige voetballer van AC Milan is zielsgelukkig dat bondscoach Marco van Basten hem heeft geïnviteerd voor de oefenwedstrijd met Engeland (morgen in Amsterdam. Dat gebeurde zondag nadat Ajacied Wesley Sneijder zich moest afmelden met een knieblessure.

Het lijkt of het charmeoffensief dat hij vorige week met behulp van verschillende media inzette zijn uitwerking niet heeft gemist. In interviews gaf Seedorf aan dat hij graag weer wilde uitkomen voor het Nederlands elftal. Hij betuigde spijt over zijn soms arrogante gedrag in het verleden en de strafschoppen die hij zo nodig moest nemen maar miste. De 77-voudig international was door Van Basten nog nooit geselecteerd.

De bondscoach wilde met Sneijder en Rafael van der Vaart als creatieve middenvelders een nieuwe weg inslaan. „Maar”, verkondigde Van Basten vorige week, „als een van beiden is geblesseerd, komt Seedorf in beeld”. Twee dagen later moest hij met Milaan bellen.

De middenvelder werd op de trappen van hotel Huis ter Duin in Noordwijk, waar hij gistermiddag met een uur vertraging arriveerde, door de media als een filmster onthaald. Toen hij even later de statige eetzaal van het prestigieuze onderkomen van Oranje binnenwandelde, vond hij dat een plechtig moment. „Het gaf me een heel goed gevoel.” Na de kennismaking en de lunch volgde in Rijnsburg een lichte training, waar Robin van Persie ontbrak; de aanvaller en zijn vrouw verwachten hun eerste kind. Aan alles was te zien dat Seedorf zich vooralsnog „nederig” wil opstellen en de bereidheid toont om zijn woorden „ik wil me maximaal geven voor deze groep” waar te maken. In het verleden werd Seedorf vaak beoordeeld als een matige teamspeler, die in wedstrijden vooral zijn eigen gang ging en zich weinig aantrok van de opdrachten van de trainer.

De oud-Ajacied is met goede voornemens teruggekomen naar Oranje. Hij wil niet meer afgerekend worden op zijn gedrag. „Ik heb lang op dit moment gewacht”, vertelde hij. „Het Nederlands elftal is een onderdeel van mijn loopbaan geworden.” In eerdere interviews zei de voetballer uit Amsterdam een droom te hebben. Hij wil nog een keer schitteren met het Nederlands elftal op een Europees of wereldkampioenschap. Dat zou dus het EK kunnen worden in Zwitserland en Oostenrijk in 2008. Zijn laatste wedstrijd voor Oranje speelde hij op het EK van 2004 in Portugal.

Seedorf zegt dat Van Basten in het langdurige telefoongesprek dat hij zondagavond met de bondscoach voerde, zijn vertrouwen in hem uitsprak. Hoewel hij ongetwijfeld zal moeten wennen aan het spelen op een driemansmiddenveld. Bij AC Milan is hij immers een systeem met vier middenvelders gewend, waarbij Gennaro Gattuso het defensieve werk voor hem, Andrea Pirlo en Kaká opknapt.

Seedorf: „De bondscoach heeft duidelijk aangegeven wat hij van mij verwacht. Hij liet me om voetbaltechnische redenen altijd buiten de selectie. Ik moet dat geloven. Het verbaast me dat hij me na mijn interviews van vorige week zo snel heeft gebeld. Maar ik zie dit als een mooie kans aan te tonen dat ik erbij hoor.”

Seedorf is op zoek naar eerherstel. Jarenlang werd hij uitgekotst door voetbalminnend Nederland. Hij heeft geen idee hoe het publiek hem zal begroeten als hij morgenavond de kans krijgt zich in het oranje te hullen. „Het zal bij mij best emoties oproepen. Ik weet dat het om die reden geen makkelijke wedstrijd zal worden. Maar ik ben bij Milan wel gewend met druk om te gaan. Al is deze spanning van een heel andere orde.”