Veel hypotheekfraude ontdekt bij controle Den Haag

De gemeente Den Haag heeft bij controle van 7.500 huisadressen een groot aantal gevallen aangetroffen van hypotheekfraude, bijstandsfraude, illegale bewoning en huisjesmelkerspraktijken.

Den Haag heeft de aanwijzingen van illegale kamerverhuur doorgespeeld aan banken. Die kunnen het hypotheekcontract ontbinden. Dat heeft in de eerste helft van dit jaar geleid tot 108 meldingen. Vijf keer is aangifte van hypotheekfraude gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Bij die fraude maken huisjesmelkers misbruik van het Waarborgfonds Nationale Hypotheek Garantie door via stromannen onroerend goed op executieveilingen terug te kopen. Uit een steekproef bij 39 panden die via de veiling verkocht werden bleek het verlies per woning gemiddeld 23.000 euro. Elf panden werden binnen zes maanden doorverkocht met een totale winst van 383.000 euro.

Den Haag en het Waarborgfonds willen dat misbruik onmogelijk maken door onroerend goed van huisjesmelkers na ‘gedwongen verkoop’ niet meer op executieveilingen, maar via reguliere makelaars op de markt te brengen, aldus de Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA) gisteren tijdens een presentatie van de resultaten van die ‘handhavingsoperatie’. Volgens Norder worden huisjesmelkers geholpen door een crimineel Haags netwerk van taxateurs, makelaars en notarissen.

De helft van alle executieverkopen vindt plaats in Den Haag en Rotterdam, aldus directeur Schiffer van het Waarborgfonds Eigen Woningen eerder in deze krant. Landelijk wordt dat misbruik geschat op 19 miljoen euro, oplopend tot 25 miljoen in 2006.