Tsjaad kondigt de noodtoestand af

Tsjaad heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad N’Djamena en drie regio’s, als gevolg van het recent opgelaaide geweld. Volgens de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR zijn de afgelopen weken ten minste 200 mensen gedood en negen dorpen geplunderd in de gevechten, voornamelijk tussen Arabische milities en zwarte Afrikanen.

Op een speciale bijeenkomst van het Tsjadische kabinet werd de noodtoestand afgekondigd in de regio’s Ouaddaï, Wadi Fira en Salamat. Volgens het kabinet is het etnisch geweld, dat 31 oktober begon, onderdeel van een groter plan van Soedan om Tsjaad te destabiliseren. De onlusten in Tsjaad lijken op die in de aangrenzende West-Soedanese regio Darfur.

„Soedan wil Tsjaad verzwakken”, zei premier Pascal Yoadimnadji, „door het Darfur-conflict naar Tsjaad te exporteren. Ze willen verschillende Tsjadische gemeenschappen tegen elkaar ophisten. Dit alles om een oorlog op grotere schaal op te zetten”, aldus Yoadimnadji. In de Ethiopische hoofdstad ontkende de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken enige betrokkenheid van Soedan bij het conflict in Tsjaad.

Het kabinet heeft ook censuurmaatregelen afgekondigd voor de media. Onafhankelijke radiostations mogen niet „kwesties belichten die mogelijk de openbare orde kunnen bedreigen”.