Televisie Voorkeur

In deze tweede aflevering van Warzone over kinderen in conflictgebieden gesprekken met vier kindslaven in de leeftijd van 12 tot 14 die in een geboorteland Burkina Fasso door een cacaoplanter werden gekocht om op zijn plantage in Ivoorkust (1.500 kilometer afstand) te werken. Loon krijgen ze niet, hoewel dat wel was beloofd. En het is onmogelijk, zonder geld voor vervoer en voedsel, terug te gaan. Ned,2, 0.05-1.10u. (Foto Gideon van Aartsen)

Actualiteiten

Een vandaag. Regisseur Ben Sombogaart praat over zijn film Kruistocht in Spijkerbroek naar het boek van Thea Beckman. Verder in de touringcar een gesprek met Jan Peter Balkenende. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Lijststrekker van de SP Jan Marijnissen wordt door een kijkerspanel beoordeeld op zijn mediaoptreden. Ned.2, 19.25-19.50u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit het café Dudok in Den Haag een debat tussen CDA-minister voor Economische Zaken Joop Wijn en schrijver van het VVD-verkiezingsprogramma Ben Verwaayen. Ned.2, 22.15-22.50u.

Het elfde uur verkiezingsdebat. De vijf politici, Mirjam Sterk (CDA), Laetitia Griffith (VVD), Tineke Huizinga (CU), Sharon Dijksma (PvdA) en Agnes Kant (SP) debatteren over gratis kinderopvang, starre werktijden, vuige en vunzige televisie, toenemende hufterigheid en afnemende solidariteit. Ned.2, 20.30-22.00u.

documentaire

Die grossen Diktatoren: Mao. Slot van een documentaire serie over de drie machtigste totalitaire heersers van de 20ste eeuw, belicht de daden en leven van Mao. ZDF, 20.15-21.00u.

Tranquility bay. Franse documentaire van Jean-Robert Viallet en Mathieu Verboud over een heropvoedingskamp voor Amerikaanse jongeren op Jamaïcaans grondgebied. Geen mens die van het bestaan van Tranquility Bay op de hoogte is. Het kamp is een strenge instelling, die gericht is op het heropvoeden van probleemjongeren. Wat er zich precies afspeelt binnen de muren van het kamp zal wellicht een raadsel blijven, maar enkele wanpraktijken worden wel aan de kaak gesteld.België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

37°: Menschen für Tiere. Reportage over bekende Duitsers die zich voor dieren inzetten. ZDF, 22.15-22.45u.

Days that shook the world: Fact or fiction? Twee gebeurtenissen uit de geschiedenis die voor opschudding zorgden in de VS en allebei gebaseerd waren op foutieve informatie. In 1938 was dit het radiofeuilleton War of the worlds en in 1983 de publicatie van de (valse) dagboeken van Hitler. België 2 (Canvas), 0.00-0.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Met Jan Marijnissen van de Socialistische Partij als tafelheer wordt met onder anderen Kees Prins (voormalig Jiskefet) gesproken over zijn stuk Weg en met directeur van Sotheby’s Mark Grol over de torenhoge bedragen die in de kunstmarkt worden omgezet. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Gasten zijn presentator Jaap Jongbloed over vermissingen in en ontvoeringen naar het buitenland en kandidaat-Kamerlid Marco Pastors van EénNL. Senay Ösdemir praat over de campagne ‘Nederland wordt weer leuk’ .Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Storm stories: Mexico. In oktober 1999 stortte een week lang een tropische depressie zware regens uit over het Sierra-gebergte in Centraal-Mexico. Er ontstonden meer dan 100 modderstromen. National Geographic, 19.00-19.30u.

Droom van een tycoon. Tweede deel van een zesdelige serie over de nalatenschap van grootindustrieel én natuurbeschermer Paul Fentener van Vlissingen. Hij overleed afgelopen augustus. Zijn jonge Nederlandse volgelingen knokken voor de natuur in Afrika. Ned.2, 20.00-20.30u.

’t Zal je maar gebeuren: Weerloos en verkracht. Over over seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 60 procent van deze groep wordt misbruikt. Ouders en verzorgers die de dader achter slot en grendel willen zien, worden niet geholpen door justitie. Zaken verdwijnen in de doofpot of worden geseponeerd. Vanavond met de verhalen van Ina en Monique. De vader van Monique probeert de dader veroordeeld te krijgen. Ned.3, 23.10-0.05u.

sport

De wedstrijden. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Engeland. Talpa, 20.00-22.00u.