Televisie Film van de dag

Thief. Gestileerde misdaadfilm van de latere producent van de tv-serie Miami Vice. James Caan krijgt in de gevangenis van een medegevangene een opleiding tot meesterkraker en leert in de buitenwereld nuttige overlevingstechnieken. Mann filmt een juwelendiefstal op vrijwel abstracte wijze, met de pulserende synthesizermuziek van Tangerine Dream als begeleiding. Thief, de eerste film van Michael Mann, bevat al de elementen die zijn latere films kenmerken: een diepgaande interesse in professionals – politie én criminelen – die uiterst bedreven zijn in hun werk, vaak op het obsessieve af. Mann heeft veel aandacht voor de psychologie van zijn karakters, met name in hoe hun gevaarlijke werk hun geest beïnvloedt. In Thief is Caan eigenlijk op zoek naar een vaderfiguur. Hij stelt zijn vertrouwen in de maffiabaas voor wie hij gaat werken. Of dat nou zo verstandig is?(Michael Mann, 1981, VS), BBC 1, 0.55-2.50u.

André Waardenburg